Paul Hermann, begaafde Hongaarse cellist en componist die even woonde in Oudorp

serie: Joodse Muziek

Paul Hermann cover CD

Dankzij de Leo Smit Stichting kunnen wij eindelijk kennis kunnen maken met de muziek van de bijna vergeten cellist en componist Paul Hermann.

Het laatste wat van Paul Hermann (geboren in Hongarije in 1902) werd vernomen is dat hij werd opgepakt tijdens een grote straatrazzia in Toulouse in april 1944. We weten dat hij werd geïnterneerd in het doorgangskamp Drancy, vlak boven Parijs, van waaruit bijna 65.000 Joden op transport werden gezet naar Auschwitz. Van Paul Hermann ontbreekt ieder spoor.

Hermann en Székely
Paul Hermann en Zoltán Székely

De Joodse Hermann werd geboren in Boedapest, waar hij aan de Franz Liszt Academie studeerde bij onder andere Adolf Schiffer (cello), Zoltán Kodály (compositie) en Léo Weiner (kamermuziek). Sinds die tijd dateert ook zijn innige vriendschap met violist Zoltán Székely en pianist Géza Frid.

Hermann cello

Tijdens een optreden in Nederland maakte hij kennis met de Nederlandse Ada Weevers met wie hij trouwde en tot 1933 in Berlijn woonde. Toen Hitler aan de macht kwam, vestigde het gezin zich in het Nederlandse Oudorp (leuk weetje: Hermann sprak en schreef voortreffelijk Nederlands). Na de tragische dood van zijn vrouw later dat jaar verhuisde Hermann eerst naar Brussel en daarna naar Parijs.

Hermann vrouw

Paul Hermann was voornamelijk beroemd als cellist (hij werd de ‘Hongaarse Casals’ genoemd). Zo speelde hij de wereldpremière van de solocellosonate van Kodály. Eind jaren dertig trad hij vaak op in het Concertgebouw in Amsterdam; maar hij was ook een begenadigd componist.

Na de oorlog raakte hij – net als zoveel van zijn lotgenoten – in de vergetelheid.

Vervolgd en verboden

Het is dankzij de Leo Smit Stichting dat wij nu eindelijk kennis kunnen maken met zijn muziek, waarvoor dank!

Zijn Grand Duo uit 1930, oorspronkelijk gecomponeerd voor en uitgevoerd met Zoltan Szekely, krijgt nu een uitstekende vertolking van Burkhard Maiss en Bogdan Jianu. Wat een ongekend prachtig werk is het toch.

De Strijktrio en de Pianotrio stammen uit het begin jaren twintig, toen Hermann nog aan het Liszt-Academie studeerde. Dat er in beide, zeer prettig in het oor klinkende werken een prominente rol aan de cello is toebedeeld is nogal wiedes.

De droevige liederen die Hermann in impressionistische stijl na de dood van zijn vrouw componeerde worden zeer ontroerend gezongen door Irene Maessen.


cover: het album Forbidden Music in World War II, kamermuziek van Paul Hermann. Verschenen bij Et’cetera Records, 2017 een dubbel-cd met kamermuziek van Paul Hermann. Meer informatie: Leo Smit Stichting.

Zie ook het blog van Basia Jaworski

Over Basia Jaworski 15 Artikelen
Basia Jaworski, freelance publicist en muziekjournalist. Bijna 20 jaar werkte zij in een speciaalzaak voor klassieke muziek in Amsterdam, waar zij ook concerten en lezingen organiseerde. Zij was vaste gast in verschillende radio- en televisieprogramma’s o.a. Discotabel en Reiziger in Muziek. Jaworski studeerde Slavische talen, moderne geschiedenis, algemene literatuurwetenschap, filmwetenschappen en dramaturgie in Polen, Israël en Nederland. Ooit was Basia een wonderkind op de piano.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*