Cohen&Co bepleit 1 juli vrij

Logo Keti Koti van Cohen&Co

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de West-Indische koloniën van het Koninkrijk der Nederlanden afgeschaft. In Suriname verkregen 33.000, en op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen 12.000 mensen hun vrijheid. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis gevierd en herdacht op 1 juli. 

Cohen&Co bestaat uit een ongebonden groep joden in Nederland die betrokken is bij de Nederlandse samenleving. Vanuit die betrokkenheid en uit solidariteit met de nazaten van de tot slaafgemaakten ondersteunen wij het initiatief om 1 juli te erkennen als nationale vrije dag. Een dag om stil te staan bij de wandaden van de slavernij in het verleden. En de gevolgen ervan in het heden te overdenken en gedenken.

Een dag om Keti Koti (de bevrijding van de ketenen) te vieren.

Cohen&Co beschouwt de slavernij uit de koloniale tijd als een gedeelde geschiedenis van alle Nederlanders. De pijlers van onze samenleving zijn immers vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.


Cover: Keti Koti 2020 bij het beeld van Erwin de Vries in het Oosterpark, Amsterdam
Foto: Wanda F Bloemgarten

Volg Cohen&Co op Facebook

foto Keti Koti 2020 bij het beeld van Erwin de Vries in het Oosterpark, Amsterdam
foto WFB – Keti Koti 2020 bij het beeld van Erwin de Vries in het Oosterpark, Amsterdam
Over Bloom 138 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*