Vijfde verkiezingsronde?

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

Naftali Bennett zal zijn droom om Netanjahoe te vervangen op moeten geven

Ik ga ervan uit dat de dodelijke details van de oorlog tussen Israël en Hamas bekend zijn.

Ik wil slechts bij een belangrijk neveneffect van deze uitbarsting van geweld stil staan. 

Dit is geen oorlog volgens het bekende patroon. Voor het eerst heeft deze uitbarsting van geweld symptomen gekregen van een godsdienstoorlog.

Wat de achtergrond ook is, het was een strategische fout/blunder de politie de vrije hand te geven om ook bij de ingang tot de Al-Aqsamoskee te opereren. We hebben de ontploffingen gezien en gehoord. Niet alleen wij, maar de hele Islamitische wereld. 

Ik ben ervan overtuigd dat het Al-Aqsa-incident de directe oorzaak is van de gewelddadige pro-Hamas en anti-Israëlische demonstraties van Israëlische Arabieren en Bedoeïnen.

Als gevolg van de oorlog dreigt de poging te mislukken om een alternatieve regering te vormen – het samengaan van rechts met de Islamitische partij Ra’am, geleid door Mansour Abbas. Naftali Bennett zal zijn droom om Netanjahoe als premier te vervangen, moeten opgeven.

Mansour en Bennett kunnen de woede van hun achterbannen niet meer negeren.

Aangezien Netanjahoe er na 28 dagen niet in geslaagd is een regering te vormen en Yair Lapid, de kabinetsformateur, hoogstwaarschijnlijk ook niet zal slagen, is een vijfde verkiezingsronde de enige uitweg uit deze met geweld begeleide politieke crisis.

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

  1. Cui bonum? Bibi! En waarom, net als CIDI, met geen woord gerept van de aanleiding, de dreigende huisuitzettingen in O.Jeruzalem?
    Jacob

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*