Ernstige onlusten tussen Israelische Joden en Israelische Arabieren. Het gaat over, geloof me deze keer.

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

Nooit eerder heb ik Benjamin Netanjahoe en president Rivlin zo opgewonden gezien. Niet van nabij natuurlijk, maar om middernacht op de Israëlische tv-zender Kahn 11.

De zeer ernstige onlusten tussen Israëlische Joden en Israëlische Arabieren in verschillende steden waar samen wordt gewoond, bracht Rivlin ertoe tweemaal over ‘een burgeroorlog’ te spreken. Dat is nooit eerder gebeurd in de turbulente Israëlische geschiedenis. Kort na hem verscheen Netanjahoe op het tv-scherm. Hij zwaaide van onmacht met zijn armen, sloeg op een tafel en riep: het wederzijds doden van Joden en Arabieren in de straten van Israël moet stoppen.

We kunnen niet tolereren dat Joden een Arabier lynchen (gebeurde in Bat Yam) en Arabieren een Jood (gebeurde in Akko).

Een reservegeneraal zei met stemverheffing dat de onlusten gevaarlijker zijn voor het voortbestaan van Israël dan de vijandschap van Hamas: “Die kunnen we met onze militaire overmacht aan, maar een burgeroorlog is andere koek.”

Terwijl ik dit schrijf, overweegt Netanjahoe troepen naar de binnenlandse vuurlinie te sturen om de politie te versterken, die het als vuur uitslaande geweld niet aankan.

Voor de uitgebarsten golf van haat zijn tal van historische en andere redenen aan te voeren. In wezen is het een aspect van het nimmer eindigende Israelisch-Palestijns conflict in al zijn facetten, territoriaal en religieus.

Een lichtpuntje? Leiders van beide gemeenschappen zijn geschokt door wat Rivlin een burgeroorlog noemde (wat te vroeg en onverantwoordelijk naar mijn smaak). In het zuiden en in het noorden komen Arabische en Joodse leiders uit de verschillende gemeenschappen bijeen in een poging de boze geest weer in de fles te krijgen.

“Het kan jaren duren voordat hetgeen we hebben opgebouwd tussen Joden en Arabieren, kan worden hersteld,” zei een Joodse sociaal werker.

Ja, het is ernstig, ja er is een oorlog gaande tussen Israël en Hamas, ook wel te omschrijven als oorlog tussen Joden en Arabieren maar …

Uit ervaring weet ik dat Israelische Arabieren op tal van niveaus in de staat Israel zijn geïntegreerd. Het zag er zelfs nog maar een paar dagen geleden naar uit dat een kleine Arabische partij een anti-Netanjahoe regering zou steunen.

Geen paniek dus. Het gaat over. Geloof me maar deze keer.

Over Salomon Bouman 129 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*