Hoe word je de gelukkigste man ter wereld na het overleven van de holocaust?

portret Eddie Jaku
tekst: Nadav Vissel

Het is een drukke week!
2 mei te gast bij VPRO OVT op Radio 1.
5 mei in Troost TV met Paul Haenen.
6 mei 18:00 uur interview en signeren bij Broese in Utrecht.
7 mei 16:00 uur signeren bij Blankevoort in Amstelveen.
9 mei 13:00 uur signeren bij Mulder in de Cornelis Schuytstraat.Oorspronkelijk wilde ik nu het boek De gelukkigste man ter wereld bespreken van holocaust-overlevende Eddie Jaku. Het is een intrigerende claim dat hij na die ervaringen de gelukkigste man ter wereld is geworden. Na het boek gelezen te hebben, stel ik de bespreking uit. Eerst wil ik je de kans geven het boek zonder externe beïnvloeding te lezen. Alles wat ik erover zeg, verandert de ervaring van het zelf ontdekken hoe en óf je de gelukkigste man ter wereld kunt worden na zo’n ervaring.
Hier deel ik zijn Tedtalk. Over een maand kom ik erop terug in een artikel waarin ik Eddie’s verhaal afzet tegen Is dit een mens van Primo Levi.

En, je krijgt nog meer huiswerk als voorbereiding op dat artikel.

In OVT op radio 1 werd ik samen met Margalith Kleijwegt en haar zoon Kers geïnterviewd over de consequenties van de Sjoa voor de tweede en derde generatie. Hoe de Sjoa die je ouders hebben meegemaakt doorwerkt in volgende generaties, én hoe je van de gevolgen daarvan af kunt komen, is een puzzel die ik al sinds mijn puberteit probeer op te lossen.

Hoewel Het Grote Niets een roman was, geen non-fictie, namen de interviewers aan dat de hoofdpersoon Naff mijn alter-ego zou zijn. Daar had ik geen moeite mee. Naff is een zevenjarig, ontwapenend ventje, dat door de volwassenen nog niet serieus genomen wordt.

Zowel Eddie als Naff hebben met hun boek de missie om mensen af te helpen van hun lijden aan de oorlog.

Naff wilde dat doen door dit jaar de 4 mei rede te houden. Namens hem had ik die rede op 4 mei overdag uitgesproken op de Apollolaan bij het monument van Jan Havermans. ’s Avonds was ik bij de officieel afgelaste herdenking op de Apollolaan waar dit jaar slechts een eenzame trompettist The last post en na de twee minuten stilte het Wilhelmus speelde.

In Troost TV is de rede uitgezonden. De uitgeschreven tekst lees je hier.

Ik neem je vanaf nu mee in die zoektocht naar boeken en bronnen en onthul uiteindelijk míjn antwoord op de vraag hoe de oorlog doorwerkt en wat ik heb ondernomen om van de negatieve effecten af te komen.
Dat het doorwerken door meer komt dan alleen de verhalen over die tijd gehoord te hebben, geef ik je alvast mee.

Over Nadav Vissel 1 Artikel
Nadav Vissel groeide op in een Joods gezin in het overwegend gereformeerde/protestantse Zaandam. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde hij sociaalwetenschappelijke informatica. Later volgde hij een opleiding tot documentairemaker bij Frans Bromet. Met zijn eindfilm won hij de VERS-publieksprijs. In diezelfde periode begon hij met schrijven. Naast auteur en camerajournalist is hij gidsend schipper Captain Moses. Momenteel werkt hij aan een stand-up voorstelling waarin veel van de thema’s uit het boek terug te vinden zullen zijn. Het Grote Niets is zijn debuutroman. Lees een fragment op de boekpagina van de uitgever: http://www.awbruna.nl/boek/romans/nadav-vissel/het-grote-niets

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*