Trots en Schaamte

Met enige trots in zijn stem liet onze vader ons op de meest onverwachte momenten weten: ‘kijk dat is er ook een van ons.’ Ons Joden hadden het maar wat ver geschopt in deze wereld en daarvan, vond vader, mocht best iets afstralen op ons gezin. Tegelijkertijd drukt het een belangrijk gevoel van verbondenheid uit, aan onenigheid natuurlijk geen gebrek, maar uiteindelijk hebben ze het wel over ‘ons’ en van ‘ons’ moeten ze afblijven. 

In NRC van 26 februari j.l. geeft Bastiaan Rijpkema een inkijkje in het verkiezingsprogramma van de PVV. Dat programma, zo stelt Rijpkema, blijft trouw aan het funderende principe: discriminatie. Een verbod op moskeeën en de Koran, islamitische scholen moeten dicht. Ook is er geen passief en actief stemrecht voor mensen met een dubbele nationaliteit. 

Al deze individuele voorstellen zijn in strijd met onze Grondwet. Het non-discriminatiebeginsel (art. 1), de godsdienstvrijheid (art. 6), het gelijke kiesrecht (art. 4) en de onderwijsvrijheid (art. 23) worden allemaal in de kern aangetast. 

“We laten ons geen racisme en discriminatie aanpraten,” schrijft de PVV. Dat hoeft ook niet: het staat zwart-op-wit in het eigen verkiezingsprogramma.

Hoe is het toch mogelijk dat de PVV op dit moment als tweede partij in de peilingen staat? En hoe is het te begrijpen dat iemand van ons de derde plaats op de kieslijst bezet? Niet alleen de grondwet wordt door de PVV aangetast, ook de centrale regels uit de Halacha zijn op geen enkele manier te verbinden met het verkiezingsprogramma van de PVV. Het is daarom dat de trots uit mijn jeugd zich getransformeerd heeft tot schaamte. Schaamte voor diegenen van ons die de verkeerde richting hebben gekozen.

illustratie: Rijksoverheid.nl

Over Ralph Levie 23 Artikelen
In 1955 geboren in de Mediene, in het dorp Dieren waar hij zich inzette voor de renovatie van het lokale sjoeltje. Hij studeerde andragologie aan de UvA en theater in Parijs en Brussel. Hij werkte 18 jaar bij het Joods Historisch Museum. Startte in 2012 zijn eigen bedrijf &Lev voor advies en ondersteuning bij fondsenwerving. Joodse humor houdt hem op de been en via dialoog zoekt hij contact met de ander.

3 Comments

  1. Mooi stukje broer. Gelukkig was die trots er eerst (fijne basis voor onze stevige joodse identiteit) en kwam de schaamte pas later. Nog zoveel anderen “van ons” om ons voor te schamen, maar deze is gevaarlijk dichtbij. Je zus

  2. Helemaal met je eens. Maar ik ben ook (nog steeds) verbijsterd. Over de blindheid van zo iemand om zich aan te sluiten bij een partij die onze medeburgers op grond van hun etniciteit grondrechten wil afnemen.

  3. heel mooi inderdaad, Goed dat iemand een beetje tegengeluid laat horen aan het NIW, dat met Bart Schut en Esther Voet echt niks meer met Nederlands Jodendom meer te maken heeft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*