Ik moest wel even slikken om zo prominent als jood naar buiten te treden… Een website met als naam jodenzeggennee. Oude angsten komen boven. Het bezorgde me lichte maagpijn, maar als het moet, dan moet het.
Het doel was om met zoveel mogelijk joden in de openbaarheid te vertellen dat wat in Gaza en op de Westbank gebeurt, zoals mede-initiatiefnemer Judith Belinfante het in NRC formuleerde ‘Niet langer toelaatbaar’ is. ‘De betekenis van Israël als tegenhanger van angst en vernietiging maakt dat je lang loyaal blijft. Nu is het juist loyaal om een moreel standpunt in te nemen.’
Wat ons een paar maanden geleden samenbracht was verbijstering, ongeloof en woede over wat er in Israël gebeurde en de behoefte ons daar tegen uit te spreken, om in actie te komen. Alles om je wat minder machteloos te voelen.
Verbonden met joods en Israël
We hadden de overtuiging dat er duizenden joden zijn die niet diep in de joodse gemeenschap verankerd zijn, maar die zich wel verbonden voelen met joods en met Israël en die normaal liever op de achtergrond of onzichtbaar blijven, maar die zich dit keer wilden uitspreken. We hoopten ze op deze manier te bereiken.
De initiatiefnemers van de petitie vonden elkaar in die zorg over Israël. In december 2024 schreef ik een essay voor De Groene Amsterdammer, ‘Niet namens mij’, waarin ik uitlegde dat me opviel dat in het licht van de gebeurtenissen in Gaza de joodse gemeenschap zich steeds meer naar binnen keerde en veel te defensief was.
Vlak daarna verscheen er in diezelfde Groene een prachtig essay van socioloog Abram de Swaan, ‘Als ik een Palestijn was’, over het gedrag van Israël in een historisch perspectief. Judith Belinfante bracht een boekje uit: ‘Uit de onderwereld naar de bovenwereld’ waarin ze haar persoonlijke geschiedenis vastlegde en Chaja Polak kwam met haar bestseller ‘Brief in de nacht’, gedachten over Israël en Gaza.
Voeg daar de schrijvers Hella Rottenberg en Loes Gompes aan toe en de Israëlische actievoerders Noomi van Gelder en Hagar Neter en we hadden een heel sterk team.
Sonja Barend, Abel Cahen, Tom de Swaan, Micha Wertheim
We vonden hetzelfde en we wilden hetzelfde, namelijk dat zoveel mogelijk Nederlandse joden en in Nederland wonende Israëli’s, de petitie jodenzeggennee, zouden ondertekenen. Dat lijkt te gaan lukken aangezien er al meer dan dertienhonderd ondertekenaars zijn waaronder ook veel bekenden zoals Sonja Barend, Abel Cahen, Tom de Swaan en Micha Wertheim, maar er meldden zich ook veel ‘ongebonden’ joden die anders nooit als ‘jood’ naar buiten treden, maar nu vonden dat ze die stap moesten zetten. En die ontwikkeling gaat, zoals het er nu uitziet, nog wel even door.
Hoopvolle toekomst
Judith Belinfante zei in een interview met NRC dat het haar om een hoopvolle toekomst voor de jongere generatie gaat. Ze hoopte zo dat Israël weer een positieve betekenis kon krijgen ‘En niet de angstige, akelige plek die het nu is.’
De petitie is naar premier Schoof en minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp gestuurd, naar de fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en naar de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
We hebben nog niet van ze gehoord, maar ik kan jullie verzekeren: van ons zijn ze nog niet af!
cover: Jewish protest in Seattle, USA. Bron: Wikimedia Commons
Belangrijk signaal. Hier, in Israël. Mensen willen dat het stopt.
Er schijnen minstens 30000 joden en 15000 Israelis in Nedeland te.wonen. Dus 1300 handtekeningen is niet zoveel. Ik ben sinds 40 jaar Israeli
Hier in Israel steunt de meerderheid van de bevolking de regering. Wij hebben niet zoveel behoefte aan negative kritiek.
Ik vind Israel helemaal geen “angstige, akelige plek” zoals Judith Belinfante zegt en ik denk dat de meerderheid van de in Israel wonende Israeli’s dat ook niet vindt. Er zijn zeker veel zaken hier die niet kloppen, zoals de kleine maar luidruchtige minderheid onder de op de Westoever wonende settlers die olijfbomen van Palestijnen omhakken of in de fik steken, schapen van Palestijnen stelen en in het algemeen Palestijnen terroriseren; daar staat gelukkig tegenover dat er ook Rabbi’s for Human Rights en tal van andere Israelische groeperingen zijn die deze Palestijnen beschermen door met hen mee te gaan als ze aan de olijvenoogst beginnen, of onmiddellijk in actie komen bij aanvallen van deze ‘hilltop jeugd’ zoals ze genoemd worden. Ook in Nederland zijn er veel zaken die niet kloppen, zo is Nederland langzamerhand een ‘narcostaat’ geworden en is er een grote drugsmaffia ontstaan waarvan de leden elkaar regelmatig in Amsterdam omleggen, maar daarmee is Nederland toch nog geen akelige, angstige plek?
waar vind ik de mogelijkheid om deze petitie te ondertekenen? manja pach, deventer
http://www.jodenzeggennee.nl
Ben blij met de reactie van joodse nederlanders, nú nog een statement van de rabbijnen!