Over dom-rechts en plat-progressief

column

mensen in spiegelpaleis met blauw- en groentinten

Er zijn een aantal politieke stromingen waartoe niemand zichzelf ooit zou willen rekenen.

Het beste voorbeeld is het neoliberalisme: de grote, duistere kracht die alle maatschappelijke problemen van vandaag heeft veroorzaakt. Wie exact de neoliberalen zijn, blijft onduidelijk. VVD’ers misschien, maar inmiddels zetten zij zich hier ook al jaren tegen af.

Op links is de term ‘dom-rechts’ de laatste jaren in zwang geraakt. Het wordt gebruikt om populistische, extreemrechtse standpunten en desinformatie te bestempelen. Ik vind zelf een typische dom-rechtse reactie de controverse die ontstond toen D66-leider Rob Jetten afgelopen wintervakantie in Argentinië zijn schoonfamilie bezocht. Als klimaatminister ben je hypocriet als je vliegt, aldus de dom-rechtse reactie. Zijn de reaguurders pas tevreden als Jetten belooft zijn schoonfamilie enkel via Facetime te zien?

Linkse tegenhanger

Gek genoeg lijkt er nog geen benaming te zijn voor de linkse tegenhanger. Toch struikel je sinds 7 oktober over ideeën die rechtstreeks uit de linkse onderbuik lijken te ontspruiten. Laten we het ‘plat-progressief’ noemen.

Plat-progressieve mensen zien in alles automatisch het bewijs van een ingebakken onrecht in onze westerse wereld. Alles is ééndimensionaal, is zwart of wit en een strijd tussen onderdrukker en onderdrukte. De oude marxisten hadden het over een klassenstrijd, maar de plat-progressief ziet vooral huidskleur, geslacht en afkomst. Ze laten zich niet tegenhouden door enige kennis van zaken als ze onrecht bespeuren. Complottheorieën zijn allemaal gestoord, behalve het feit dat achter alles een patriarchaal, racistisch en koloniaal complot schuilt.

Patriarchaat en racisme

Plat-progressief ziet een raad van bestuur van zeven personen waarvan er één vrouw is en weet onmiddellijk dat het patriarchaat dit veroorzaakt heeft. Plat-progressief ziet kritiek op een moslima door een wit persoon en heeft gelijk door dat dit racisme is. Plat-progressief ziet bommen vallen op Gaza door het Israëlisch leger en heeft gelijk door dat de imperialistisch-koloniale zionisten bezig zijn met een genocide. De nuance is vaak ver te zoeken, evenmin enige nieuwsgierigheid naar een ander perspectief.

Er zit voor de plat-progressief een onweerstaanbare aantrekkingskracht in degenen die zij zien als underdog. In een discussie met een plat-progressieve dame probeerde ik haar tevergeefs ervan te overtuigen dat Joden tot de onderdrukten behoren. Millennia van uitsluiting, discriminatie en genocide zouden wat mij betreft voldoende zijn. 

Zij zag echter alleen de grote financiële, politieke en militaire macht van Joden wereldwijd, met vooral de Palestijnen als lijdend voorwerp. Er zullen nog heel wat 7 oktobers moeten plaatsvinden, willen Joden überhaupt een kansje maken om door deze mensen weer eens gezien te worden als slachtoffers.

Ontzag voor hen die het proberen

Een discussie met plat-progressief is onmogelijk. Des te meer ontzag heb ik voor degenen die het alsnog proberen. Degenen die het gesprek aangaan met de mensen die hun lot blindelings verbinden aan de eendimensionale idee van Palestina. Mijn dank is groot, zelf heb ik de puf niet meer.


cover: Polarisatie 2, foto Bloom (in Kunsthal Rotterdam)

Over Jurriaan Limburg 1 Artikel
Jurriaan is Germanist en historicus. Hij werkt als belangenbehartiger voor ouderen in Amsterdam. Daarnaast heeft hij namens het CDA een zetel in de Stadsdeelcommissie Amsterdam-Zuid. De columns zijn op persoonlijke titel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*