Shalva, Zichron Menachem en Hatzhala: ondernemingen zonder winstoogmerk 

lichtpuntjes

tekening met acht kaarsjes en magen david in het midden

In Israël heb je een bepaald soort ondernemer die organisaties hebben opgezet om anderen te helpen. Ze runnen het bedrijf met ondernemersmentaliteit alsof het bedrijf hun eigen toko is en doen prachtig werk.

Zonder hun oprichters waren deze organisaties nooit zo succesvol geweest, ik noem er drie die ik graag met jullie wil delen, maar er zijn er meer.

Het verhaal van Shalva

Shalva opgericht door Malki en Kalman Samuels. Doel is om het maximale te halen uit kinderen met beperking.  Malki en Kalman hebben zes kinderen. Eén ervan Yossi is door een onzuiver vaccin doof en blind geworden. Ze hebben gevochten voor hun zoon en namen zich voor het gemakkelijker te maken voor hun lotgenoten. Ze hebben een centrum opgericht in midden van Jeroesjalajim waar wekelijks honderden kinderen komen om door middel van les en spel het maximale uit hun te halen.

Shalva huist in een gebouw van tien verdiepingen. Ondanks hun hoge leeftijd zijn de Samuels er nog iedere dag, en zoals een echt ‘familiebedrijf’ betaamt, is een van hun zonen hun opvolger.

Zichron Menachem, ter nagedachtenis van Menachem

Zichron Menachem is in Nederland bekend door het fantastische werk wat rebbetsin Borie Maarsen doet, weduwe van de onlangs overleden rabbijn Eddy Maarsen. Het is opgericht door Chaim en Miri Ehrenthal in 1990 ter nagedachtenis van hun zoon Menachem die op 15-jarige leeftijd aan leukemie stierf.

Ook zij wilden hun expertise en ervaring gebruiken voor families die in hetzelfde schuitje zitten. Ze hebben door keihard te werken een prachtige organisatie opgezet. Zij zijn het gezicht ervan maar velen mensen werken daar in dienst of als vrijwilliger in hun prachtige centrum.

Foto’s van site van Zichron Menachem

Apart slag mensen

Succesvolle ondernemers zijn een apart slag mensen. Daar waar verboden toegang staat, gaan zij juist naar binnen, bij tegenslag (wat bij iedereen gebeurt) gaan ze niet bij de pakken neerzitten, maar gaan tweehonderd procent door.

In onze directe omgeving kennen we allemaal dit soort mensen. Vaak zie je ook dat als ze eenmaal succesvol zijn, willen ze nog meer. Dit kan goed of slecht aflopen, maar als het slecht afloopt gaan ze weer van voren af aan beginnen. De echte ondernemers kunnen dat, want die gaan met hun kop door de muur. Dat is een knappe eigenschap, maar het is nog knapper om op tijd te stoppen.

Ambulances van Hatzhala

Hatzhala is opgericht door Eli Beer een school drop-out die voor zijn deur getuige was van een terroristische aanslag. Het duurde vijftien hele lange minuten voordat de eerste ambulance kwam. Dat moest anders, vond Eli.

Met vallen en opstaan heeft Eli Beer een vrijwilligersorganisatie opgezet in heel Israël. Hun zelf opgeleide first responders zijn als eerste bij op de ongevallen. Ze zijn bij verkeersongelukken, aanslagen, maar ook bij zieke mensen thuis. Door hun ingenieuze systeem en flexibiliteit gaan ze er prat op binnen negentig seconden bij de plek des onheils te zijn. Het heeft zeker duizenden levens gered.

President and Founder of United Hatzalah, Eli Beer, on The Ben Shapiro Show

Bevlogen ondernemer

Ik kan over al deze prachtige organisaties nog uren spreken of schrijven, maar wat ik wil zeggen is dat deze organisaties er niet waren geweest waren als ze geen bevlogen ondernemer aan de top zou staan.

Al deze drie families het gedaan zonder winstoogmerk, alleen omdat de wereld er beter van wordt.

Zelf ben ik natuurlijk ook een ondernemer en ik kijk tegen geslaagde ondernemers op, maar deze mensen zijn mijn echte rolmodellen.


cover illustratie Talma Joachimsthal

Over Jair Eisenmann 19 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*