Onze kinderen, onze helden, onze trots.

Zij vormen 1 front om ons er van te verzekeren dat wij ons geloof en het geloof in mede menselijkheid niet verliezen, sinds die verschrikkelijke zwarte zaterdag twee weken geleden.

De rug rechten en vooruit blijven kijken omdat we weten dat angst een slechte raadgever is, dus moeten wij, ieder op zijn of haar eigen wijze, laten zien dat ook wij er alles aan doen om het bloeiende en groeiende Israël te steunen om de ingeslagen weg van beloofd land naar startup nation voort te zetten. Dat is waar het nu ook om gaat.

De slachtpartij van Hamas heeft onbeschrijfelijk leed veroorzaakt. Echter, niets maar dan ook niets kan ons ontzegd worden om Israël te steunen zodat het zichzelf weer terug kunnen brengen naar de succesvolle maatschappij in de vaart der volkeren die het is en blijft.

Israël moet de plek blijven waar iedereen, ongeacht achtergrond, zich vrij en veilig voelt. Dat streven naar vrijheid en veiligheid voor joden waar dan ook ter wereld, is in de door David Ben Gurion uitgesproken onafhankelijkheidsverklaring verankerd. Dat is een belangrijke pijler van het bestaan van Israël en de eerste woorden van de onafhankelijkheidsverklaring kunnen niet vaak genoeg herhaald worden:

בארץ-ישראל קם העם היהודי, בה עוצבה דמותו הרוחנית, הדתית והמדינית, בה חי חיי קוממיות ממלכתית, בה יצר נכסי תרבות לאומיים וכלל-אנושיים והוריש לעולם כולו את ספר הספרים הנצחי.

Vrij vertaald:

Israël is de geboorteplek van het Joodse volk. Hier werd zijn identiteit op geestelijk, religieus en politiek gebied gevormd. Hier verwierven ze onafhankelijkheid en schiepen een cultuur van nationale en internationale betekenis. Hier schreven zij en gaven ze de Tenach aan de wereld.

Hier in NL en in de rest van de diaspora moeten ook wij het gevoel van vrijheid en veiligheid terug pakken. Het gevoel is dat onze vrijheid onder druk staat maar we laten ons niet intimideren door hen die niet in vrijheid geloven. En dus leer je je echte vrienden pas kennen in deze tijden. Zelf kan ik zeggen dat wij ons prettig voelen met steun uit vaak onverwachte hoek.

Maak nu keuzes en steek je handen uit de mouwen en laat zien dat je achter Israël staat. Op jouw geheel eigen wijze, niks is meer of minder, jouw bijdrage is de keuze die jezelf maakt en niemand kan je iets verwijten. Vul je inzet zelf in, doe waar je goed in bent en/of maak geld over. Er is genoeg te doen en gelukkig zijn er veel voortreffelijke organisaties die dat mogelijk maken.

Omdat we hier met zijn allen bij elkaar zijn, een citaat uit de whatsapp groep van een van de eenheden. Een van de officieren schreef dit aan de ouders van chayaliem::

תהיו חזקים בבית, ובעיקר רגועים, כולם כאן בידיים טובות, והאהבה והתמיכה שלכם מחזקת כאן את כולם

Vrij vertaald:

Thuisblijvers, weest sterk en bovenal blijf rustig. Hier is iedereen in goede handen; jullie liefde en steun versterkt ons allen.

Beste aanwezigen: we hebben slapeloze nachten en er is geen dijk die onze tranen kan stuiten maar we moeten ook weten dat de strijd die nu gevoerd wordt op een dag voorbij is en dan gaat de zon weer schijnen, dan komt het herstel van het grote verdriet.

Besorot tovot – wees lief en wees sterk voor elkaar en voor allen in het land, dat ons allen dierbaar is. Dank voor ieders support voor onze chajaliem en sjavoea tof.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*