Ben jij een visionair?  De visioenen van Jesaja en het kostuum van een kind

Sjabbat Chazon

beeldmerk Parasja

Wat houdt het in om visionair te zijn? In hoeverre is een visie belangrijk om in het leven te kunnen slagen?

De Sjabbat voor Tisj’a Be’aw wordt Sjabbat Chazon genoemd, de Sjabbat van het visioen. 

Aanleiding voor deze gewoonte is het feit dat de Haftara die op deze Sjabbat wordt gelezen, begint met de woorden “Chazon Jesjajahoe – de visioenen van Jesaja.”

Streven naar vooruitgang

Het hebben van een visioen betekent het bedenken van doelen en streven naar vooruitgang; nadenken over het potentieel dat de toekomst met zich meebrengt en ambiëren om het te realiseren. In het kort betekent een visie dat het ‘hier en nu’ niet alles is. 

‘Hier en nu’ – losgekoppeld van de toekomst en haar mogelijkheden – is vastzitten in een doelloos bestaan. ‘Hier en nu’ is onze werkelijkheid, wij kunnen dat niet ontlopen. 

Een visie brengt bezieling en hoop in deze werkelijkheid. Een visie brengt optimisme en geeft richting. Het is de Poolster die onze inspanningen navigeert om onze dromen te kunnen bereiken.

De grote vraag is; hoe lang houd je het vol? Met het verstrijken van tijd wordt het moeilijker voor realistische mensen om te blijven dromen. Teleurstellingen eisen uiteindelijk hun tol op de menselijke psyche.

Tisj’a Be’aw 

Sjabbat Chazon leert ons een les met (potentieel) verstrekkende gevolgen.

Denk aan het volgende: De Tempel in Jeruzalem is bijna tweeduizend jaar geleden verwoest door de Romeinen. In zekere zin bracht dat ook een eind aan het hele Joodse bestaan zoals dat was. Sindsdien hebben wij geen rust gekend, van de ene onderdrukking naar de ander. Daar zijn wij ons wel degelijk van bewust. Elk jaar op Tisj’a Be’aw staan wij stil bij deze werkelijkheid en rouwen wij om de verwoesting van de Tempel en alles wat daarmee samenhangt. 

Rabbi Levy Jitschak van Berdichev

Net de Sjabbat ervoor wordt ons een visie voorgehouden: 

Rabbi Levy Jitschak van Berdichev (Chassidische meester uit de 18e eeuw) legt het ‘visioen’ uit door middel van de volgende parabel:

Een rijke vader liet een prachtig kostuum maken voor zijn zoon. Het jongetje lette niet op en binnen de kortste tijd was het kostuum in flarden. De vader liet een nieuw pak maken, maar hetzelfde scenario herhaalde zich. Voor de derde keer liet de vader een kostuum maken, echter deze keer weerhield de vader zich van het te overhandigen aan zijn zoon, hij bewaarde het in een kast. 

Af en toe liet de vader het kostuum aan het kind zien waar hij bij uitlegde dat wanneer het kind leert het cadeau te waarderen, het kostuum aan hem zal worden overhandigd. Het zien van het kostuum stimuleerde het jongetje om zijn gedrag te verbeteren totdat eindelijk zijn manieren waardig genoeg waren om het kostuum te mogen dragen. 

Beet Hamikdasj

De vader – in deze parabel – verwijst naar G’d, het jongetje is het Joodse volk en het kostuum is de Beet Hamikdasj (Tempel.) Sjabbat Chazon is, volgens Rabbi Levy Jitschak, zo een bijzondere gelegenheid als G’d de heilige Tempel aan het Joodse volk toont. 

Het is een Sjabbat met een visioen! 

Ook in onze diepste tijd van rouw, heeft onze G’d een visioen van hoop en ambitie. Deze Sjabbat zorgt ervoor dat ondanks onze sobere erkenning van het ‘hier en nu’ onze bezieling en optimisme voor de toekomst niet wordt weggestopt.

G’ds visie op een mooie toekomst

Het kan zo zijn dat ik dit G’ddelijke visioen met mijn fysieke ogen niet zal kunnen zien. Maar als G’d iets aan mij toont, moet het ergens in mijn ziel weerschijnen! Deze Sjabbat bereiden wij ons voor om de huidige werkelijkheid op Tisja Be’aw aan te grijpen om G’ds visie op een mooie toekomst in onze ziel te vinden.


Over Shmuel Katzman 19 Artikelen
Rabbijn Shmuel Katzman is geboren in Brooklyn, New York en groeide op in Crown Heights, waar hij ook zijn rabbinale opleiding volgde. In 1994 werd hij als sjaliach van de Lubavitcher Rebbe uitgezonden naar Nederland. Hij is rabbijn van de NIG Den Haag en coördinator van JLI, het Joods Lern Instituut, de Nederlandse tak van Chabad-organisatie The Rohr Jewish Learning Institute.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*