Movies that Matter met Kleinkinderen uit de Oost en Innocence

den haag 24/03 - 01/04

kleurrijk logo van Movies That Matter 2023

De vijftiende editie van Movies that Matter start met de wereldpremière van Kleinkinderen van de Oost van Daan van Citters, met als ondertitel Een zwarte bladzijde uit het verleden.

Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost uit 2020 over Nederlands-Indië tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog in 1946. Samen reizen Daan en Joenoes terug naar Indonesië in de voetsporen van hun beider grootvaders die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis’.

Hun reis confronteert ze met complexiteit van ‘goed en fout’ en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. 

Trailer Kinderen van de Oost

De hoofdzetel van dit filmfestival is Den Haag, enkele films zijn ook op andere locaties in het land te zien of via de streamingdienst PICL. Voor meer informatie zie hun website: Movies that Matter.

Innocence van Guy Davidi

Een interessante film op dit festival is Innocence van de Israëlische filmregisseur Guy Davidi.

Innocence handelt over hoe Israëls gemilitariseerde maatschappij doet met haar jeugd. Aan de hand van dagboeken, brieven en home video’s vertellen jonge mannen en vrouwen die hun dienstplicht moesten vervullen hun ervaringen. 

Al op jonge leeftijd worden Israëlische kinderen voorbereid op de militaire dienstplicht vanaf hun achttiende: drie jaar voor jongens, twee voor meisjes. Op de kleuterschool maken Zohar en zijn klasgenoten tekeningen van soldaten. De tienjarige Ella past militaire uniformen en krijgt een geweer in haar hand. Over een paar jaar zal zij zelf soldaat zijn. 

We leren Ron, Doroni, Halil en anderen van heel dichtbij kennen. Ze vertellen ons over hun dromen en angsten, hoe ze zichzelf troosten en moed inspreken. Hoe ze omgaan met het feit dat ze deel uitmaken van iets wat ingaat tegen alles wat ze willen en waar ze voor staan. Ook gebruikmakend van beelden van militaire training en van het front, beslecht regisseur Guy Davidi een Israëlisch taboe. 

De film zal in november 2023 ook vertoond worden tijdens het IDFA, Amsterdam.

Vertoning 31 maart en 1 april nagesprek met de regisseur. 

Gesprek met regisseur Guy Davidi over Innocence tijdens Filmfestival van Venetië, 2022
Over Anita Frank 17 Artikelen
Anita Frank initieerde en participeerde, na haar studie theaterwetenschap en kunstgeschiedenis, in talloze projecten in het theater, de openbare ruimte en op het terrein van cultureel erfgoed onder andere voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast adviseert zij kunstenaars en culturele initiatieven. Voor het Joods Museum maakte zij onder meer de foto installatie Joods Leven. Levensmotto: van cultuur krijg je nooit genoeg!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*