Drie avonden dineren met een wereldster

ephraim vertelt

Shirley MacLain op jonge leeftijd

Ergens in 1995 willen we net aan de lunch beginnen op ons kantoor in de Diamantbeurs aan het Weesperplein, achter Theater Carré, als de intercom zoemt. ‘Verwachten jullie iemand’? Nee, was het antwoord. Een van de medewerkers vraagt ‘met wie spreek ik’? Shirley Maclaine was het antwoord, een naam die hij nooit eerder had gehoord. 

Ik denk, grapje, en zeg tegen mijn medewerker ‘hang maar op.’ Even later gaat weer de zoemer. Shirley MacLaine. Ik zeg tegen hem ‘ga maar naar beneden en kijk wie daar is, en bel naar boven met informatie.’ De jongeman gaat naar beneden. Intussen zegt iemand anders, ‘ik was bij de kapper in het Hilton afgelopen zaterdag toen ik hoorde zeggen dat Shirley MacLaine in de vooravond zou komen om haar haar te laten doen.’ 

De zoemer gaat weer. Onze medewerker zegt ‘er staan twee dames en een paar heren.’ Shirley MacLaine zegt ze, met twee bewakers, een oudere heer en een dame die zegt dat ze de echtgenote is van de directeur van Carré.

Het hele gezelschap komt naar boven. De bewaking blijft beneden. Shirley zegt: ‘ik geloof dat we ongelegen komen’. Ik kijk het gezelschap verwonderd aan. Wees welkom, ‘wat in hemelsnaam komen jullie hier doen?’, vraag ik.

Zijn we niet aangemeld? Hoezo? We hebben hier geen open winkeltje. Hier komen alleen maar juweliers en handelaren op afspraak. ‘Wat komen jullie hier doen’? Mijn impresario zou ons aanmelden. ‘Voor een theatervoorstelling? Ik heb hier geen theater.’ 

Shirley begint te lachen. Mag ik me even voorstellen?

filmposter Coco Chanel met Shirley MacLaine in de hoofdrol, bron: Filmbieb

‘Ik ben Shirley MacLaine, dat is mijn vriend uit Australië voormalig minister van Buitenlandse Zaken, en dit is mevrouw Atjak, echtgenote van de directeur van Carré. Ik heb een wereldtoernooi achter de rug. Amsterdam is de laatste stad die ik aandoe. Mijn orkestleden waren fantastisch en ik wilde ze bedanken met een klein cadeautje, een horloge. Ik vroeg mijn impresario waar ik een aantal horloges kon kopen, niet te duur en hij gaf me jullie adres. Hij zou een afspraak met jullie maken.’ 

Wout van Liempt was haar impresario, een goede kennis van mij. Die afspraak was nooit gemaakt. Ik besloot het er niet bij te laten zitten: ‘Mag ik jullie uitnodigen voor de lunch’?

‘Heel graag, maar ik eet niet alles.’ Shirley gaf aan wat ze wilde eten. In de Utrechtsestraat was van alles te krijgen. Er werd gezellig geluncht en er werden een aantal horloges gekocht en wat antieke juwelen. Ik moest drie avonden met haar dineren en beloven dat stil te houden.

We werden uitgenodigd voor een voorstelling in Carré. Na afloop in de bekende artiestenbar werd ik voorgesteld aan Herman van Veen, een goede vriend van Shirley.

Later ontmoette ik Shirley toevallig in Berlijn toen wij in hetzelfde hotel logeerden tijdens het beroemde filmfestival waar zij een gouden beer kreeg uitgereikt voor haar gehele oeuvre.

Shirley MacLaine is geboren in 1934 en is nu 88 jaar. 


zie de filmbieb voor een biografie en uitgebreide filmografie van Shirley MacLaine. Zij won in 1999 de ‘Gouden Beer van eer’ voor haar gehele oeuvre tijdens het Filmfestival van Berlijn

cover: Shirley MacLain op jonge leeftijd, foto WikiMediaCommons

Over Ephraïm Goldstoff 65 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*