Judith Fanto

omslag Mexicanjers
beeld: Françoise Nick

Personalia

Mr Judith Wermenbol-Fanto 

Claim to fame

Viktor. Vertaald in Duits en Russisch, Hebban Debuutprijs 2020 en tweede plaats van de Duitse Hotlist Nieuwe boek van het jaar

Van origine jurist, specialiseert Fanto zich postdoctoraal in medisch recht. Zij publiceert in medisch-juridische vakbladen, voert de hoofdredactie van het tijdschrift Eigen!, organiseert tal van joods-culturele activiteiten. Richt Stichting OPA op: spelen in de natuur voor kinderen met psychiatrische problematiek.

In 2016 neemt Fanto gas terug om zich naast haar werk te wijden aan een lang gekoesterde wens: het schrijven van een roman, losjes gebaseerd op de geschiedenis van haar kleurrijke Weens-Joodse familie. Ze noemt het boek Viktor, naar een van de hoofdpersonen in de roman: de raadselachtige broer van haar grootvader, die werkelijk heeft bestaan.

Judith Wermenbol-Fanto, foto Daniëlle van Dongen

Als Viktor in maart 2020 bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt, is de roman meteen een succes. Viktor wordt onderscheiden met de Hebban Literatuurprijs voor het beste debuut van 2020 en genomineerd voor de Boekhandelsprijs 2021. Viktor staat op de Duitse shortlist van de beste tien boeken van 2021.

Inmiddels werkt Fanto aan haar tweede roman, die ditmaal niet familie als thema heeft maar vriendschap: de zelfverkozen familie.

Dierbaar object

De gigantische zilveren opscheplepel van mijn grootmoeder. Hiermee kregen mijn voorouders de nesjomme met de paplepel ingegoten. 

Beschermengelen?

De doden zijn altijd om me heen, voor mij zijn ze niet zo dood. Ik mag graag denken dat ze mij beschermen, maar voor de zekerheid reken ik nergens op.

De ideale vrijdagavond

Bij ons thuis met de kinderen; het succesnummer is en blijft kipkluifjes, mijn zelfgebakken challe opdat onze zoon me zoals altijd kan plagen met vorm en consistentie, en venkelsalade.

President van Amerika in 2024

Iemand die de positie van Israël werkelijk begrijpt

Rolmodellen

Mensen die werkzaam zijn binnen de special forces: niet klagen maar doen. Dit is geen grap.

Het liefst word ik bekend als 

  1. Nobelpijswinnaar voor
  2. 1e persoon op Mars
  3. Pulitzer Prijs
  4. Mega-Filantroop
  5. Hollywood’s leading woman

Winnaar van de Pulitzer Prijs. Mijn (Joodse, in Wenen geboren) grootvader was geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zelf geef ik niets om lintjes (hij trouwens ook niet). Maar mijn man en ik zorgen al 18 jaar voor onze jongste, autistische dochter. Dat is niet altijd makkelijk. Het gaat heel goed met haar. Een compliment daarvoor nemen we graag in ontvangst – maar niet per se van het Koningshuis. 

Ik heb heel veel te danken aan

Mijn man en onze kinderen

Boek/muziek/film/serie/documentaire die iedereen moet zien/horen

Boek: ‘Kaddisj voor een niet geboren kind’ van Imre Kertész

Muziek: Debka’s – vooral om erop te dansen

debka van Hassan Abou Seoud

film: Recentelijk ‘The Father’ van Florian Zeller

Documentaire

‘My Architect’ van Nathaniel Kahn

In de film over mijn leven moet onze oudste dochter mij spelen

Wenen’s best kept secret (must do/see/eat)

Ideale uitvalsbasis is een appartement dat je huurt bij HeyMi aan de Maria-Theresien-Strasse (je kunt je auto parkeren onder het Hilton Hotel aan de overkant); de metro, tram etc. vlakbij, het centrum op twee minuten lopen. Huur een elektrische fiets en bezoek ook eens de wijken rond het centrum, zoals Ottakring en Währing. Vermijd het Praterpark. Ga – samen met veel rechters, parlementsleden en ambtenaren – op z’n Oostenrijks warm lunchen bij restaurant Giorgina in de Bankgasse. Aan de Schottenring, op de hoek met de Hessgasse, zit het bioscoopje ‘Cinema de France’; de enige plek waar films in Wenen in de originele taal worden gedraaid en Duits worden ondertiteld.

Als ik morgen €100.000 in een blanco envelop in de brievenbus vind

Direct verdelen onder de mensen in mijn directe omgeving waar ik veel van houd, en die het zonder mopperen met weinig doen.

Beste Levensles die ik heb gekregen

Niet alles is een project.

Ooit wil ik nog

Hartchirurg zijn, diplomaat zijn in een Zuid-Amerikaans land, juf zijn van groep 8 en werken voor de Mossad 

Levensmotto

Il faut risquer

Wat we vergeten zijn te vragen is…

Of ik nog wensen heb. Het antwoord is ja. Viktor is een bestseller in meerdere landen, maar nog niet ontdekt in de UK en de USA. Ik maak dus graag kennis met iemand die het boek kan introduceren bij een Engelstalig uitgeversconcern!


Viktor, roman van Judith Fanto uitgeverij AmboAnthos, 2020.

De uitgever schrijft:

Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden. Genomineerd voor de Boekhandelsprijs 2021.

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim.

Over Victor Polak 5 Artikelen
Bedrijfskundige en Jurist. Voormalig columnist (onder meer voor Business News Radio, Israel Aktueel, NIW en Quote). Werkzaam als Directeur Beleggingen in de City of London.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*