Fotoschatten vertellen een verhaal. Uit eigen collectie Joods Museum: ‘Every Picture tells a story’

tentoonstelling

DANSENDE MENSEN ROND 1900

Het Joods Museum toont vanaf maandag 25 april een grote overzichtsexpositie van de eigen fotocollectie. Deze rijke collectie vormt het grootste beeldarchief over Joodse cultuur en geschiedenis in Nederland. Het is voor het eerst dat het museum de eigen verzameling fotografie centraal stelt in een tentoonstelling. 

De tentoonstelling is opgezet als een reis door de tijd langs ruim driehonderd van de mooiste foto’s uit de collectie met de bijzonderste verhalen. Van documentaire foto’s van het vooroorlogse straatleven in de Amsterdamse Jodenbuurt, de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw van het Joodse leven daarna tot conceptuele fotografie uit onze eigen tijd.  

Ik ben een van de veertig fotografen die aan deze tentoonstelling meedoet. Samen met kunsthistoricus Anita Frank maakte ik een foto-installatie over het Joods leven in Nederland die op de eerste verdieping te zien is. Er zitten ongeveer vierhonderd foto’s van mij in het archief. Ook foto’s die ik maakte voor andere tentoonstellingen uit Israël (Hiloela Baba Sali, Netivot en de Tsafed), Indonesië, Marokko en Suriname, waar ik spoedig weer naar terugkeer.

sjoeldienst in sjoel Almere, foto Pauline Prior

‘Every Picture tells a story’ is van 25 april tot en met 2 september te zien in het Joods Museum Amsterdam

Bezoekersinfo Joods Cultureel Kwartier


cover: fragment dansen op het Waterlooplein, circa 1900. Fotograaf onbekend. Collectie Joods Museum

Over Pauline Prior 3 Artikelen
Pauline Prior is fotograaf en tekstschrijver voor verschillende media, daarnaast maakt zij kunstproducties. Voor het Joods Cultureel Kwartier ging zij naar Amstelveen, Almere, Israël, Indonesië, Marokko en Suriname. Samen met kunsthistorica Anita Frank volgde zij tien jaar het joodse naoorlogse leven waaruit een boek en een veelgeprezen tentoonstelling voortkwam. Dit jaar (2022) schonk zij 110 foto's aan het Joods Museum.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*