Wij weten wat het is, wat verraden worden betekent

conferentie Betrayal

Op 22 maart presenteerde een team van historici in de aula van de Universiteit van Amsterdam een weerlegging van de conclusies van het zogeheten Anne Frank coldcaseteam. Dat team concludeerde dat Anne en de andere Achterhuis-onderduikers zouden zijn verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Nadat de kleindochter van Van den Bergh had gesproken, sprak ik de volgende verklaring uit.

Shoah is geen geschiedenis

Op 17 januari 2022 kopte de Britse krant The Daily Mail: “Anne Frank werd verraden door een JOODSE notaris.” Het woord ‘joods’ in hoofdletters.
De Shoah is geen geschiedenis. De Holocaust en de nasleep daarvan is waar wij, de Joodse gemeenschap, tot op de dag van vandaag mee worden geconfronteerd. Amsterdam verloor tien procent van zijn inwoners. En nu was het een JOOD met hoofdletters die Anne Frank, het iconische Joodse slachtoffer van de Holocaust, had verraden.
Wij weten wat het is, wat verraden worden betekent. Bijna een derde van de ondergedoken joden werd verraden. Elke Nederlands-joodse familie heeft ‘verraden worden’ in hun DNA.

waar was Arnold van den Bergh?

Toen het nieuws bekend werd, stelde ik meteen de essentiële vraag: waar was Arnold van den Bergh op het moment dat Anne Frank en de zeven anderen werden gearresteerd. Waar was Arnold van den Bergh op 4 augustus 1944? Het kostte me minder dan vijftig minuten om erachter te komen wat een heel team in zes jaar onderzoek niet aan het licht kon brengen. Van den Bergh en zijn vrouw zaten ondergedoken in Laren. In dat dorp, Laren, zat ook mijn inmiddels 91-jarige oom ondergedoken. Tot hij verraden werd. Wonder boven wonder overleefde hij.
Waarom is Laren als optie weggelaten in het boek dat op basis van de bevindingen van het Anne Frank coldcaseteam is verschenen? Je vraagt ​​je af: waarom miste het team reflectie? Er is maar één antwoord voor mij. Omdat het geen reflectie wilde.

antisemitisme in Europa

De schade die is aangericht door de weerzinwekkende conclusies van het Anne Frank coldcaseteam is enorm.  Zoals Yves Kugelmann, hoofd van het in Basel gevestigde Anne Frank Fonds zei: “De gammele conclusies van het onderzoeksteam zijn koren op de molen van antisemieten en complottheoretici.”
Het gevaar van een beschuldiging zoals geuit door het coldcaseteam moet niet lichtvaardig worden beschouwd. Er is antisemitisme in Europa en de laatste tijd hebben we ook in de Verenigde Staten ernstige fysieke manifestaties van antisemitisme gezien.
Antisemitisme stopte niet plotseling in mei 1945. Evenmin als de ervaring van verraden te worden. In dit bevrijde land groeide een nieuwe generatie joden op, maar niet bevrijd van het gevoel van verraad.  Integendeel, verraden worden was ingeplant in het DNA van de joden in Nederland. Joden die, helaas niet ten onrechte, denken dat ook zij ooit Anne Frank zouden kunnen zijn.

zielsonderzoek

Anne Frank werd wereldwijd bekend.  Nu verraadde het coldcaseteam de wereld door met de vinger te wijzen naar Arnold van den Bergh.
“Het verraad van Anne Frank” wordt door HarperCollins in meer dan twintig landen uitgegeven. De Australische tak van HarperCollins begeleidt de publicatie van het boek met de volgende toelichting op haar Twitter-account: “De bevindingen, integraal gepubliceerd in het boek ‘The Betrayal of Anne Frank’, roepen in Nederland nu al zielsonderzoek op.”

Ik spreek ik met Holocaustoverlevenden en de hedendaagse Joodse gemeenschap. Als er iets wordt uitgedaagd door de publicatie van het boek, dan is het hun hart en hun ziel.


cover: conferentie Bertrayal of Anne Frank, A Refutation. Aula Universiteit van Amsterdam. foto auteur

Over Ruben Vis 32 Artikelen
Ruben Vis in het dagelijks leven alg. secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, meende in de zomer van 2020 dat het goed zou zijn wanneer het Nederlands taalgebied een platform zou krijgen waar serieuze, beschouwende en opiniërende artikelen op worden gepubliceerd met een Joodse inhoud. Hij trof medestanders en hieruit is De Vrijdagavond ontstaan. Ruben deelt op De Vrijdagavond zijn grote kennis van de Joodse wereld, zijn visie op het Joodse leven en de opbrengst van zijn onderzoekingen naar uiteenlopende, vaak historisch-Joodse, onderwerpen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*