Bombardement op de herinnering

menora, onderdeel Babi Yar monument

Het is verschrikkelijk dat onschuldige mensen worden gedood in een zinloze oorlog aangewakkerd door een witte op macht beluste man die droomt van een groot Russisch rijk. 

Elke dode is er een te veel. Maar bovendien werd ook de herinnering aan eerdere slachtoffers getroffen door Russisch geschut. Bij het bombardement op de TV toren van Kiev werd het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Babi Yar geraakt. Het monument markeert de plek waar één van de vreselijkste slachtpartijen van de Nazi’s plaatsvond. In twee dagen tijd werden er bijna 34.000 Joden vermoord.

De nieuwe oorlog raakt deze slachtoffers opnieuw en verwijdert de herinnering aan hen uit de publieke ruimte. Zonder herinnering, zonder moreel ijkpunt, zonder benul van de geschiedenis blijven wij machteloos achter. Opnieuw gebeurt precies dat waarvan wij hoopten dat het nooit meer zou gebeuren.  

Babi Yar monument
Beeld van tien zuilen van staal met honderduizend kogelgaten door Denis Shibanov, symbool voor honderduizenden vermoorde Oekraiense joden, bij het Babi Yar monument in Kyiv

cover: fragment van het Babi Yar monument in Kyiv

Zie het uitgebreide verhaal over Babi Yar in De Vrijdagavond: Babi Yar, hoe de herinnering aan de massamoorden al tachtig jaar controversieel is

Over Ralph Levie 23 Artikelen
In 1955 geboren in de Mediene, in het dorp Dieren waar hij zich inzette voor de renovatie van het lokale sjoeltje. Hij studeerde andragologie aan de UvA en theater in Parijs en Brussel. Hij werkte 18 jaar bij het Joods Historisch Museum. Startte in 2012 zijn eigen bedrijf &Lev voor advies en ondersteuning bij fondsenwerving. Joodse humor houdt hem op de been en via dialoog zoekt hij contact met de ander.

2 Comments

 1. Beste Ralph,
  doelend op Poetin heb je het in je bijdrage over ‘een witte op macht beluste man die droomt van een groot Russisch rijk’.
  Dit roept bij mij de volgende vragen op: waarom vestig je in dit verband de aandacht op de huidskleur van de man in kwestie? Is die van enige relevantie? Of zie je een connectie tussen Poetins huidskleur en zijn kwalijke machtsbeluste ambities? Ik kan me dat nauwelijks voorstellen en zou die opvatting – net als elke andere associatie van huidskleur met individuele menselijke (c.q. onmenselijke) strevingen – ten zeerste bestrijden.
  Ik begrijp het niet en hoop dat je het wil toelichten.

 2. Guy Woch, dank voor deze bijdrage.
  Wanneer Zelensky hoort dat het monumenten-complex bij de massagraven is geraakt zie je hoezeer hem dat raakt. (Fragment interview vorige week.) Zover mijn informatie nu reikt is een deel van een in aanbouw verkerend museum in brand gevlogen. Deze brand is geblust. Nevenschade van de poging de televisietoren uit te schakelen. Het is dus niet zo dat ‘Babyn Yar’ is weg-gebombardeerd. Wel is de plaats onderdeel geworden van cultuurstrijd tussen Rusland en Oekraïne, al jarenlang. Rusland zal natuurlijk voortdurend de grote collaboratie van de locale bevolking gebruiken in de krankzinnige propaganda-leus ‘Denazificicatie van Oekraïne’.
  Ook ik begrijp niet wat de modieuze term ‘witte man’ in dit verband bijdraagt. Het was allemaal niet minder erg als het een rode zonnebank-man was geweest. Dictators, potentaten, massamoordenaars: meestal mannen. Maar we kennen allemaal wel enkele zwarte sociopaten met teveel macht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*