Razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in beeld

Tentoonstelling

tentoonstelling razzia's

Vorig jaar moest deze tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam al na enkele weken sluiten wegens de lockdown. Daarom wordt het dit jaar herhaald. Historica Wally M. de Lang gaf met het boek De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam – het lot van 389 joodse mannen deze jonge mannen die door de Duitsers werden opgepakt, gedeporteerd en vermoord weer een naam en vaak dankzij foto’s ook een gezicht. 

In het afgelopen jaar kwamen Wally de Lang en journaliste Sandra Rottenberg in contact met veel nabestaanden naar aanleiding van deze tentoonstelling. Ik mocht (met mijn Duits accent …) enkele tekstfragmenten inspreken voor de podcast Nagekomen Verhalen: de razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Ook was ik dinsdag 22 februari bij de speciale avondopenstelling van de hernieuwde tentoonstelling.

In de centrale hal van het Stadsarchief Amsterdam hangt een woud van lange, witte banners van het hoge plafond met laatste foto’s, archiefstukken, vaak met handtekeningen van de gedeporteerden. Het getal 389 lijkt gering, maar al het leed wordt hier voelbaar wanneer ik tussen de banners heen en weer loop, kijk, lees en luister. En huiver. Zeker voor mij als Duitser die weliswaar veel weet over de verschrikkelijke daden die door het NS-regime werden begaan, maar elke keer weer schrik. Ik lees de Duitse lijsten waar door getrouwe ambtenaren nauwgezet werd vastgelegd welke persoonlijke spullen de gevangenen bij aankomst in een concentratiekamp moesten inleveren, de overlijdensberichten in het Duits met vaak verzonnen doodsoorzaken. Het maakt mij allemaal zo verdrietig en kwaad. Maar ik weet ook gelijk weer, waarom ik in de jaren zeventig militaire dienst weigerde in de Bondsrepubliek. Vrijdag 25 februari ging ik – eindelijk weer eens – naar de herdenking van de februaristaking! 

De tentoonstelling is te zien t/m 8 mei, de dag van de Duitse capitulatie.

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur

Info over deze tentoonstelling

De tentoonstelling online

Het boek De Razzia’s van 22 en 23 februari

Podcast Nagekomen Verhalen


cover: zaaloverzicht tentoonstelling, foto courtesy Stadsarchief

Over Wolfgang Schreiber 2 Artikelen
Sprachlehrer / Berater für Deutsch als Fremdsprache (DaF) Docent / Vakconsulent Duits Goethe-Institut Amsterdam

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*