Mensenrechten is Mensenwerk, de Universele Rechten van de Mens in Mechelen

tentoonstelling

beeld tentoonstelling Universal Human Rights

Mensenrechten. Wat zijn dat? Waarom doen ze er toe? En hoe en wanneer zijn ze geformuleerd. En voor wie zijn ze bedoeld? De expositie Universal Human Rights in Kazerne Dossin in het Belgische Mechelen stelt de bezoeker in staat antwoorden op deze vragen te vinden. De tentoonstelling loopt van 10 februari tot 12 december 2022.

De expositie is een drieluik startend met de enormiteit van de misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de vorm van de Sjoa en het wereldwijde antwoord daarop: het ontstaan van internationaal strafrecht, het Verdrag van de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties.   

antieke wetgevingen en religies

De samenstellers grijpen in het tweede deel van de tentoonstelling terug op op (kunst)voorwerpen uit antieke wetgevingen en religies en leggen verbanden met filosofie en de menselijke cultuur.  In deel drie van de tentoonstelling komen inspirerende voortrekkers in beeld, activisten uit alle delen van de wereld die tegen de stroom in bijdroegen en bijdragen aan het tot stand komen en in praktijk brengen van die mensenrechten. 

zaalbeeld foto: Jeroen Van Looy,met dank aan Kazerne Dossin

iedereen gehoord?

De tentoonstelling voert de bezoeker van de wereldwijde schok, naar samenwerking, idealen en discussies naar de uiteindelijke verklaring. De universele verklaring voor de rechten van de mens is revolutionair. Maar is echt iedereen gehoord? Hoe zat het met de landen die de Tweede Wereldoorlog verloren, vrouwen, minderheden, kinderen. En hoe is het draagvlak nu? 

internationaal

Alle landen die plaatsnamen in het redactiecomité van de Verklaring van de Rechten van de Mens werden gevraagd relevante voorwerpen aan te leveren. Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Chili dragen met bijzondere voorwerpen aan de tentoonstelling bij. 

Museum Kazerne Dossin

Museum Kazerne Dossin een museum, herdenkingsplaats en onderzoekscentrum over de sjoa en over mensenrechten. Het staat op – vrij vertaald naar de kunstenaar Armando – schuldige grond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier joden en sinti verzameld voor deportatie naar Auschwitz-Birkennau. Mensenrechten zijn een centraal thema in het museum.

looptijd

De tentoonstelling Universal Human Rights loopt van 10 februari tot 12 december 2022. 

meer informatie

Meer informatie over openingstijden en bereikbaarheid, kijk hier Kazerne Dossin.


cover foto: Jeroen van Looy,met dank aan Kazerne Dossin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*