Wie zijn in Israel de beste soldaten?

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Chef-staf generaal Avi Kochavi weet het:

‘De besten soldaten zijn bereid het land te dienen en zien er niet tegen op hun leven te offeren om anderen te beschermen.’

Wat bracht deze generaal ertoe het woord ‘offeren’ uit het militaire lexicon zo nadrukkelijk uit te spreken? Zou het niet verstandiger zijn het te houden op ‘het land dienen.’ 

In de tempel in Jeruzalem werd geofferd. Geen mensen maar dieren. Mijn kinderen hebben in Tsahal gediend, mijn zoon de pilotenopleiding. Ik zou er aanstoot aan hebben genomen als hen werd gevraagd hun leven te offeren.  Woorden hebben toch betekenis!

reclamebord

Kochavi sprak in Beersheba tijdens de afsluiting van een andere pilotenopleiding. Hij zag daar een groot reclamebord waarop te lezen viel: DE BESTEN GAAN NAAR CYBER. Dat heeft de generaal geïrriteerd  want voor hem is het heilig dat de ‘besten naar de pilotenopleiding gaan.’ (hatowiem le tayes). 

Er is iets meer aan de hand. Generaal Kochavi gaf uitdrukking aan zijn verontrusting over de verminderde motivatie in het algemeen van stedelijke jongeren. In tegenstelling tot de motivatie van jongeren uit de nederzettingen in bezet gebied om te dienen. En als ze wel in dienst gaan, kiezen de stedelingen voor een high-tech opleiding. Voor de geharde generaal is dat zwakte en wijst op ondermijning van de peilers waarop Israel rust.

Wat de generaal eigenlijk probeert te zeggen is dat materialisme, de zucht naar persoonlijke gewin, in Israel de overhand krijgt. De uitdaging van de in topvorm zijnde high-tech industrie is groot. Er gaan miljarden dollars in om, de salarissen zijn er erg aantrekkelijk.

zwijgende colonne

In zijn toespraak in Beersheba stelde hij vast dat de ‘besten toch fighters zijn die in een zwijgende colonne de moordenaars gevangen nemen in het centrum van een Palestijns dorp en de grenzen van het land dag en nacht verdedigen.’

Op dezelfde dag dat generaal Kochavi sprak, publiceerde de militaire ombudsman een buitengewoon kritisch rapport over de paraatheid van de grondtroepen. De ombudsman schrijft dat toe aan het schrappen van oefendagen voor zowel reservisten als het staande leger.

zelfonderzoek

Zelfkritiek, zelfonderzoek is belangrijk voor Israel, een land dat nooit een dag rust kent en voortdurend in een soort staat van oorlog is. Donderdag dreigde Hamas vanuit het volledig omheinde Gaza Israel onder een raketregen te leggen als Israel het waagt een kopstuk van Hamas te elimineren.

Mocht Israel de nucleaire infrastructuur in Iran aanvallen dan zou Teheran Hezbollah kunnen activeren duizenden raketten vanuit Libanon af te schieten. 

Israeli’s krijgen dergelijke informatie dagelijks te verwerken. Geen wonder dat ze als het even kan rust zoek in het buitenland.

Over Salomon Bouman 148 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*