Complotdenkers Kees en Karel in vergif spuitend anti-Israël blad

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Ik weet niet of het u is opgevallen maar zowel op de TV als op de radio wordt intensief reclame gemaakt voor ‘De Andere Krant.’

Wie er achter zit, wie dit vergif spuitende blad financiert, weet ik ook niet maar ik weet wel dat het rabiaat anti-Israël is. Het derde nummer van deze krant wijdt pagina na pagina aan 9/11 en het Israëlische belang bij het ineenstorten van de Twin-torens in New York.

Een zekere Kees van der Pijl is in deze krant de drager van deze complottheorie. Dat hij Israël niet goed is gezind, blijkt uit zijn theorie dat Israël in 1948 oorlog voerde om de Arabieren te verjagen. Dat Israël eerst door Arabische landen werd aangevallen vermeldt hij gemakshalve niet. Een historische bedrieger deze Kees. 

De Amerikaanse en Israëlische belangen vielen volgens hem samen om een oorlog in het Midden-Oosten te rechtvaardigen. Amerika ging het om de olie, Israël om Arabische landen uit te schakelen die de Joodse staat zouden kunnen bedreigen. 

rijp maken

Hoe krijg je de Amerikaanse publieke opinie zover een grote oorlog in het Midden-Oosten te ontketen? Kees v/d P weet het: zoals de Japanse overval op Pearl Harbour in 1942 president Roosevelt een sterk argument gaf om zich in die Tweede Wereld Oorlog te storten zo zou het vernietigen van de torens in New York door moslimterroristen de Amerikanen rijp maken voor het starten van een grote oorlog in het Midden-Oosten.

Een analoge complot-theorie wil dat de Amerikanen op de hoogte waren van de Japans aanval op Pearl Harbour, maar deze om politieke redenen – een argument voor deelname aan de wereldoorlog – niet verhinderden. 

Premier Netanyahoe zou volgens complotdenker Kees al in 1995 hebben voorzien dat moslimterroristen de Twin-torens zouden aanvallen en dat dit een Westerse oorlog tegen de terreur zou uitlokken. En dat lijkt voldoende om zonder hard bewijs Israël toch als medeplichtige aan te wijzen voor de ramp in New York.

Op een insinuatie na geeft Kees geen enkele aanwijzing hoe Israël, de Mossad, het voor elkaar heeft gespeeld Saoedische Jihadisten in gekaapte vliegtuigen zich op de torens te laten storten en ook op het Pentagon in Washington in te vliegen.

Betoverde de Mossad deze terroristen? 

Ik weet uit gesprekken met Karel van Wolferen, een van de oprichters van De Andere Krant, dat de Mossad ervan wordt verdacht dit kunststukje op zijn naam te hebben geschreven.

Karel van Wolferen, oud-correspondent van de NRC, is de oprichter van het blad Het Gezonde Verstand dat in eerste instantie in een oplage van een miljoen exemplaren gratis werd verspreid.

Dit blad is kennelijk overgegaan in ‘De Andere Krant’ waarin de stukken van Van Wolferen ook verschijnen.

Karel van Wolferen en Kees van der Pijl laten vaak van zich horen in Weltschmerz, een alternatieve video-website waarin zij ruimschoots gelegenheid hebben hun complottheorieën te lanceren.

Over Salomon Bouman 146 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*