Divers

Vandaag slaken heel wat mensen in de Verenigde Staten, en vast ook een hoop in de rest van de wereld, een zucht van verlichting. De menselijkheid heeft deze slag in de strijd gewonnen en de nieuwe president doet meteen allemaal hele verstandige dingen: de VS doen weer mee met het klimaatakkoord van Parijs, de oliepijplijn van de VS naar Canada gaat niet door, mensen die als kind naar de VS zijn gekomen kunnen niet meer uitgezet worden, en het verbod om vanuit islamitische landen naar de VS te vliegen is van de baan. Ook handig onder de huidige omstandigheden: een mondkapjesplicht en de VS blijft toch lid van de WHO.

Verder maakte Biden vandaag zijn kabinet en stafleden bekend. Ook heel verstandig want dat kabinet is diverser dan het ooit eerder was. Veel. Behalve vicepresident Harris die we al kennen, bevinden zich onder de leden mensen die vrouw, Hispanic, native-American, zwart, homoseksueel, Aziatisch en transgender zijn, soms in diverse combinaties. Schrijft u even mee meneer Rutte? Wat een zege, en wat een verademing, na de misogynie, het racistisme en de xenofobie van hem wiens naam we niet zullen noemen. Wat moet dat heerlijk zijn voor zoveel Amerikanen die zich nu in plaats van bedreigd, vertegenwoordigd kunnen voelen.

Vooral de benoeming van Rachel Levine krijgt veel aandacht. Zij heeft een indrukwekkende cv: ze is hoogleraar pediatrie en psychiatrie aan Penn State College of Medicine en was de ‘Physician General’ (ik weet niet precies wat dat is maar het klinkt als ‘de belangrijkste dokter’) van de staat Pennsylvania voordat zij minister van Volksgezondheid van Pennsylvania werd. Daar komt dan straks bij: onderminister van Volksgezondheid en eerste transgender persoon in een Amerikaans kabinet.

Noch in de Amerikaanse media, noch in de Nederlandse, wordt vermeld dat Levine Joods is. Net als Janet Yellen, de nieuwe, en eerste vrouwelijke, minister van Financiën. Blijkbaar geen categorie op de diversiteitslijstjes. Maar ik vink het toch even af: twee.

Over Sarah Whitlau 2 Artikelen
Studeerde aan de Rimon School for Jazz and Contemporary Music in Ramat Hasjaron en Algemene Cultuurwetenschappen aan de UvA. Doet niets met beide studies maar werkt in het Joods Cultureel Kwartier als redacteur.

2 Comments

    • Hai Bertie,
      Haha, ja Joden zullen dat gauw zien (ook al is daar ook niet alles mee gezegd). Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Aan Kamala Harris kun je heel goed zien dat ze een zwarte vrouw is, en toch benoemt iedereen dat voortdurend. Omdat het belangrijk gevonden wordt dat die identiteiten vertegenwoordigd worden. Van Xavier Becerra kunnen we ook wel raden dat hij Latino is. Toch wordt dat expliciet genoemd als het om de diversiteit van Bidens kabinet gaat. Van Rachel Levine is bekend dat zij transgender is, maar toch wordt dat genoemd. Maar niet dat ze ook Joods is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*