Mijn opa Levy Hartog: ‘je deed je best en daarmee uit!’

HERDENKING JOODS VERZET 2025

Levy Hartog (1885-1974) was een buitengewoon lieve, bescheiden man en een belangrijke verzetsstrijder, al heeft hij zichzelf daar nooit op laten voorstaan. 

Toen kort na de oorlog een aantal vrienden uit het verzet hem thuis kwamen vertellen dat ze hem hadden voorgedragen voor een hoge onderscheiding, heeft hij hen zonder pardon uiterst gekwetst de deur gewezen. “Ze hebben er helemaal niets van begrepen,” was zijn commentaar, en voegde er onder tranen aan toe: “Al die mensen die ik niet heb kunnen helpen!” 

Direct na de Februaristaking op 27 februari 1941 sloot Levy zich in Utrecht aan bij een groep verzetsstrijders. 

Levy leefde tot dan toe orthodox. Hij werd zich er plotseling van bewust dat hij zijn religieus gevoel was kwijtgeraakt en eigenlijk alleen nog maar uit gewoonte door bleef gaan. Principieel als hij was, besloot hij dan ook van de ene dag op de andere te breken met de religie en voegde de daad bij het woord. Hij ging naar de kapper, liet zijn baard en snor afscheren en ook nog zijn haar blonderen. Die Hollandse haarkleur kwam van pas in het verzet. 

Via het Utrechts verzet kreeg Levy valse documenten, onder meer onder de naam Jo Pieterse. Als Jo Pieterse kon hij ambtenaar worden bij Rijkswaterstaat, waar hij over een fiets kon beschikken die hem onder geen enkele voorwaarde afgepakt mocht worden. 

Als Jo kende Levy geen angst. Hij hielp niet alleen Joden, soms ook ex-NSB’ers die spijt kregen van hun aanvankelijke keuze. 

Een van Jo’s verzetscontacten was de Amsterdammer Gerrit-Jan van der Veen. Jo ging regelmatig vanuit Utrecht met de trein naar Amsterdam, waar hij Gerrit-Jan ontmoette. 

Links: Albert, Jo (Levy) en Steppy. Midden: Jo. Rechts: Jo en Talma

Na de oorlog bleef Levy voor altijd Jo heten. In 1945 werd hij benoemd tot directeur van het Utrechtse JCC (Joodsche Coördinatie Commissie). In die tijd leerde Jo Steppy Joachimsthal-de Paauw (mijn oma) kennen die met haar zoontje Albert Joachimsthal (mijn vader) als een van de weinigen van de familie de kampen overleefden.

Het verhaal van Levy Hartog alias Jo Pieterse zal ik dinsdag 25 februari vertellen op de Herdenking Joods Verzet 2025.


HERDENKING JOODS VERZET 2025

25 februari 2025, aanvang 14.00 uur, inloop 13.30 uur.
Het officiële gedeelte vindt plaats in de hal van de Stopera.
Het leggen van de bloemen vindt plaats bij het monument voor het Joods Verzet, hoek Zwanenburgwal/Amstel achter de Stopera.
De gezamenlijke afsluiting is in restaurant Amstel 1, het huis van vriendschap in Amsterdam.
Iedereen is van harte welkom bij de herdenking.
In verband met de nodige zitplaatsen verzoekt Na de Oorlog u om u aan te melden tot
uiterlijk 20 februari.


cover: Talma Joachimsthal

Over Talma Joachimsthal 12 Artikelen
Talma Joachimsthal (1966) is grafisch ontwerper en sociaal ondernemer. Als directe nazaat van het familiebedrijf is zij vanaf haar twintigste bezig met verzamelen van informatie over, en drukwerk van het familiebedrijf. Talma groeide op met de verhalen die haar vader Albert Joachimsthal haar vertelde.

1 Comment

  1. ik heb toevallig een boek in mijn bezit dat heet De Verdwenen Mediene uitgegeven door Joachimsthal in l950 Als Talma dat boek zou will hebben zou ik het in Juni naar Amsterdam brengen. Bel me op Whats app 8474946432 Rodi Glass-Waterman

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*