Rough Diamonds, familiedrama in het diamantkwartier van Antwerpen met een vreemd Jiddisj accentje

netflix tip

Wolfson Diamonds screenshot serie

Er loopt sinds april van dit jaar een nieuwe Belgische achtdelige serie op Netflix Rough Diamonds. Deze serie films over een Chassidische familie in Antwerpen is snel populair geworden.

Het gaat over een Chassidische familie in Antwerpen die in de diamantwereld zitten. Ze houden zich bezig met de handel in ruwe diamanten.

Er wordt veel Jiddisj gesproken, maar de gehanteerde Jiddisje uitspraak past eigenlijk niet bij deze Chassidiem, die spreken normaliter Gallizianer Jiddisj en geen Litwaks.

Krakau is de grote stad in Galicië, en Litwaks werd meer gesproken in het Russische deel van Polen of in Rusland. Veel proza is in Litwaks Jiddisj geschreven.

Handel in ruwe diamanten

De serie is een onderhoudende geschiedenis, die een goed inzicht geeft hoe men leeft en werkt in Chassidische kringen. Het geeft ook een serieus beeld over de handel in ruwe diamanten. Het Jiddisch wordt afgewisseld met Vlaams en Engels.

U kunt instellen in welke taal je de ondertiteling wild zien, dat is een aanrader want je moet van goeden huize komen wil je het Vlaamse dialect kunnen ontcijferen. Het is zeker de moeite van het kijken waard.

Deze serie is een produktie van de Israëlische filmproducenten en screenwriters Rotem Shamir en Yuval Yefet.

Cast

Kevin Janssens, Ini Massez, Robby Cleiren, Dudu Fisher, Yona Elian, Jeroen Van der Ven, Marie Vinck, Els Dottermans, Tine Joustra, Casper Knopf.

scene uit Rough Diamonds
Scene uit de eerste aflevering van Rough Diamonds

Afleveringen

Rode draad van het verhaal: wanneer een kwistige zoon het imperium van zijn familie in de schulden steekt, keert zijn van hem vervreemde broer terug naar het Antwerpse diamantkwartier om puin te ruimen.

Er zijn nu acht afleveringen verschenen, zie voor meer informatie Netflix.

cover: screenshot uit Aflevering 1

Over Ephraïm Goldstoff 55 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*