The Shuk, Joodse muziek die mensen wereldwijd verbindt

Muziekformatie The Shuk

Muziekformatie The Shuk is erin geslaagd Joodse muziek om te toveren tot een fusie van wereldmuziek, etnische jazz en rockmuziek, waarmee ze over de hele wereld optreden. Hun droom? Mensen van alle achtergronden en culturen bij elkaar brengen om dialoog op gang te brengen en wederzijds respect te bevorderen. Nu treden ze op in Nederland.

Toen het muziekcollectief The Shuk zeven jaar geleden optrad op een muziekfestival in Riga, Letland, waren er weinig Joden in het publiek, maar aan het einde van het optreden hadden veel toeschouwers tranen in hun ogen en kwamen spontaan naar voren om de leden van de band te omhelzen.

Van Brooklyn naar Nederland

Hoe dat allemaal kwam? Ik vroeg het Yoni Avital, één van de oprichters van de band, geboren in de V.S., opgegroeid in Israël en na vele muzikale omzwervingen neergestreken in Haarlem. Toen hij als kind in Brooklyn woonde, was zijn opa, Abraham Feldbin, daar een bekende rabbijn. Yoni leerde zichzelf gitaar en dwarsfluit spelen en op Hoge Feestdagen mocht hij als chazzan voorzingen in de East Midwood Jewish Center in Brooklyn, New York. In zijn jonge jaren reisde hij de wereld rond met een gitaar op zijn rug.

Vele jaren later, tijdens een bezoek aan Tel-Aviv, leerde hij zijn vrouw Dorry kennen, een Nederlandse danseres. Ze verhuisden naar Israël, waar Dorry ging dansen bij de Kibbutz Contemporary Dance Company. Ze woonden 7 jaar samen in Kibboets Ga’aton in Noord-Galilea, de thuisbasis van het dansgezelschap. In 2015 besloten ze naar Nederland te verhuizen om hier een gezin te starten.

The Shuk

Nieuw leven inblazen

In de zomer van 2008 deed Ami Yares, een goede vriend van Yoni, mee aan ‘The Paidea project incubator’ in Stockholm. Paidea heeft als doel Joodse cultuur in Europa nieuw leven in te blazen en Joods leiderschap te stimuleren. Ami’s project concentreerde zich op het ontwikkelen van ervaringsgerichte educatie door middel van Joodse muziek voor alle leeftijden. Yoni en andere musici werden erbij gehaald en zo ontstond The Shuk. Samen ontwikkelden ze educatieve programma’s en workshops over Joodse identiteit en cultuur en vormden ze een band, die nu al 14 jaar over de hele wereld op festivals, conferenties, bruiloften en bar mitswa’s optreedt. Ze speelden onder anderen voor de Jewish Agency, de Joint Distribution Centre en Birthright. In 2011 traden ze op tijdens Limmud in Nederland.

Markt

‘Shuk’ betekent markt, een ontmoetingsplek waar culturele uitwisseling plaatsvindt. Het doel van deze ontmoetingsplek is om iedereen te bereiken, binnen de Joodse wereld en daarbuiten. Niet alleen liberale, orthodoxe of seculiere Joden of Israëli’s, maar ook niet-Joden die door de muziek geraakt worden. Net als op de markt wordt geen onderscheid gemaakt.   

De band heeft geen vaste bezetting. Er zijn bandleden in Tel Aviv en New York. En nu speelt The Shuk dus voor het eerst in Nederland met een, speciaal voor deze gelegenheid geformeerde bezetting: Yoni Avital (vocalen, fluit en gitaar), Tali Gross (viool), Joy Shechter (piano en toetsen), Chen Har-Even (percussie) en Denis Levin (bas).

Wil je het allereerste Nederlandse optreden van The Shuk niet missen, kom dan naar de (pre)kabbalat sjabbat in Café Belcampo, Amsterdam op 10 juni a.s. 17-19 uur. Meer informatie en tickets vind je op: https://www.the-shuk.com/amsterdamshabbat

Over Marcella Klara Levie 4 Artikelen
Marcella Klara Levie (1951) groeide op in een traditioneel joods gezin in de Mediene en woont al vele jaren in Mokum. Zij is een actief lid van de joodse gemeenschap. Marcella studeerde “Hebreeuwse taal en cultuur” aan de Universiteit van Amsterdam. Hebreeuws is haar grote passie. Dans, Tai Chi en Yoga houden haar jong. De combinatie van dit alles, overgoten met een sausje Kabbalah, resulteerde in een onderzoek naar de diepere betekenis van de letters van het Alef-Beit en de publicatie van haar boek “The Dancing Letters”. Marcella heeft 2 kinderen en 5 kleinkinderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*