Tinder zwendelaar alias Shimon Leviev nu op Netflix

Kijktip

De zwendelaar beheerst het nieuws, nu ook in Nederland. Sinds een grote Noorse krant in 2019 over hem begon te schrijven is het niet meer opgehouden: de lawine van nieuws in de media over Shimon Hayut alias Simon Leviev alias… Nu uitgemond in een Netflix hit. Hij zou verwijderd zijn van Tinder. Hij verklaart zijn Instagram-account te verwijderen om later met zijn Versie van Het Verhaal te komen… Much ado about nothing? Nee, als jonge getalenteerde vrouwen die maatschappelijk succesvol zijn zó het schip in gaan is er wel meer aan de hand. En als criminaliteit er zó glamourous uit kan zien…

Kijktip: The Tinder Swindler

Netflix, vanaf 2 februari  2022

Regie: Felicity Morris

zie hier de official trailer

onafhankelijke vrouwen gaan de vernieling in

Voor wie geïnteresseerd is in misdaad-documentaires en gefascineerd is door de Tinder-app en vooral waarheen deze app in de handen van een ultieme mannelijke booswicht kan leiden, is deze lange maar fraai gemaakte productie interessant.

Hoe met een Ponzi-schema een buitengewoon geraffineerde Israëlische nep-diamantair jonge vrouwen tot vrijwel alles dwingt is onthutsend om te zien. 

Door de ogen van drie van de misleide vrouwen zien we hoe slimme, zelfstandige en onafhankelijke vrouwen de vernieling in gaan.

Op verschillende niveaus zal hun leven nooit meer worden als vóór de eerste Tinder-date met ene Simon Leviev.

beeld uit trailer Tinder Swindler

plaatsvervangende schaamte

De plaatsvervangende schaamte wordt enigszins verzacht door de medewerking aan deze documentaire door de Israëlische journalist Uri Blau en de Israëlische politie. Simon Leviev met z’n vele aliassen is voortvluchtig.

De bad guy is een jonge man met de uitstraling van een jonge god. Op de glamour en charme van deze man swipen de Tinder-zoeksters naar rechts. Deze vrouwen zoeken vaak naar duurzame liefde en vriendschap met behulp van de app. 

Maar…blijkbaar zijn er dus Tinder-gebuikers met criminele bedoelingen. En dat vraagt erom een heel decor op te tuigen, en dat gebeurt!

emotionele draaikolk

Het lijkt ongeloofwaardig, maar doordat de slachtoffers hun héle verhaal delen met de kijker inclusief de emotionele draaikolk waarin zij geraken wordt het geloofwaardig. Zichtbaar wordt dat manipulatie met slechte intenties en slim gespeeld bedrog écht kan plaatsvinden.

De reconstructie van de ervaringen van deze drie vrouwen is wellicht een fantastisch middel om onschuldige mensen nog veel alerter te maken op bedrog, diefstal en geestelijke manipulatie.

beeld uit trailer van de Tinder Swindler

anti-sociale persoonlijkheidsstoornis

Rest mij de vraag: hoe zit de persoonlijkheid van een oplichter in elkaar? Hoe ontstaat zo’n antisociale persoonlijkheidsstoornis nu eigenlijk? 

Bij deze man ontbreekt elk begin van gewetensvorming.

Gek genoeg is dit verhaal nog niet afgelopen. Inmiddels verschijnen er podcast waarin psychiatrisch specialisten analyses geven over deze narcistische, pathologische leugenaar.

Nu drie Europese vrouwen zijn reputatie voorgoed aan diggelen gooiden, vraag ik mij af: hoe is het mogelijk dat hij nu, terug in Israël, na een korte detentie, wéér jonge vrouwen om zijn vingers windt?! En, als de Israëlische staat nu geen zaak meer tegen hem heeft, valt deze man niet op een andere manier aan te pakken?! Je blijft als kijker verbijsterd achter. Miljoenen gejat en toch loopt hij vrij rond. In Israël dan.

Hij zal ongetwijfeld weer de fout ingaan want zo hardleers is hij wel. Laat hem dan niet opnieuw zo lang z’n misdadige gang gaan!

Wordt vervolgd. 

boeiende video met de verhalen van de vrouwen in de documentaire: “You should blame the criminal, not the victim”.

Over Aviva Pels 19 Artikelen
Aviva Pels (61) studeerde af aan de UvA, Semitische talen. Ze heeft voor vele joodse organisaties in Nederland gewerkt en is sinds een jaar woonachtig in Londen. Honden- én kattenmens. Is oppas-oma en leest. Verslingerd aan politiek, koffie en de Nederlandse kranten. Orthodox? Meestal wel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*