Amnesty International weet het zeker: Israel is een apartheidsstaat

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

En ik weet het ook zeker: Israel is GEEN apartheidsstaat.

Wat is mijn criterium om tot dit inzicht te komen? Uit de mond van een kopstuk van Amensty hoorde ik het woord ‘racisme’ komen in verband met Israel. Racisme is het kernkenmerk van apartheid. In Zuid-Afrika werd dit begrip geboren, daar werden zwarte mensen mensenrechten onthouden, daar hadden zij geen stemrecht, maar werden zij gediscrimineerd door het blanke stemrecht in een schijndemocratie.

Degenen die me in het verleden uit de NRC en nu in columns in Joodse media kennen, weten dat ik zeer scherpe kritiek heb op de anti-Palestijnse politiek, ook van de huidige regering. Ik ben principieel gekant tegen de stichting van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever – Judea en Samaria voor velen. Ik verafschuw het verdrijven van de Bedoeïenen van hun land (ze hebben natuurlijk geen papieren maar wel gewoonterecht) en discriminatie van Israëlische Arabieren, ook wel Palestijnen genoemd.

Daar stopt mijn kritiek en begin ik met het aanvechten van steeds weer terugkerende rapporten dat de Joodse staat Israel een apartheidsstaat is.

Aan die conclusies, ook van een Israëlische organisatie B’tselem, ontbreekt het cruciale argument te weten dat Israel geen racistische staat is noch een racistische politiek voert. Dat is strijdig met het wezen van Israel en de Joodse godsdienst, hoewel gezegd moet worden dat wij Joden wel zijn uitverkoren….lees Tenach. Amnesty International had er goed aangedaan te vermelden dat in de regering van Naftali Bennett een Arabische minister zit en zijn regering drijft op de stemmen van Arabische parlementariërs.

Worden Israelische Arabieren op grond van racistische motivatie in Israel gediscrimineerd? Zijn opwellingen van haat van Joodse zijde of omgekeerd van Arabische zijde racistisch geïnspireerd?

Het lijkt er wel op, als je goed luistert worden verschrikkelijke dingen gezegd zoals ‘dood aan de Arabieren.’ Dergelijke excessen moet je in een context plaatsen en wel de historische waarheid dat ‘twee volken om een land vechten.’ Even een voorbeeld uit die Europese geschiedenis. Op het Europese continent hebben katholieken en protestanten verschrikkelijk bloedige oorlogen gevoerd. Was de inzet superioriteit van de ene geloofsgroep boven de andere? Nee toch. Het ging om wie het ware geloof vertegenwoordigt. Dat is toch geen racisme, maar een andere vorm van menselijke waanzin.

Israëlisch-Palestijns conflict is geen raciaal conflict

Het Israëlisch-Palestijns conflict is geen raciaal conflict maar voldoet aan andere historische normen.

Is het u nu duidelijk dat Israel geen apartheidsstaat is, maar wel als het om mensenrechten gaat te vaak miskleunt.

Natuurlijk bijt zo’n rapport. Natuurlijk was de officiële Israëlische reactie op het rapport van Amnesty International volkomen misplaatst, hysterisch zelf. Het nu doodvermoeide wapen van antisemitisme werd weer van stal gehaald in de ijdele hoop het rapport te discrimineren.

Niets doen is mijn raad. Niet te veel aandacht aan geven. Na een paar dagen is weer zo’n rapport door belangrijkere gebeurtenissen op het wereldtoneel achterhaald. Shabbat Shalom.


noot van de redactie: hier kunt u het persbericht en rapport lezen van Amensty International

Over Salomon Bouman 104 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

4 Comments

  1. Beste Salomon, de moeite die jij hebt met “uitverkoren” kun je gemakkelijk ondervangen,dat doe ik ook, door het hebreeuwse “Am Nivchar” niet te vertalen met het “Uitverkoren Volk” maar met “Uitgekozen VolK”. Niet hoger of beter dan andere volkeren maar uitgekozen vanwege andere verantwoordelijkheden. Dank voor jouw commentaar. Een hartelijke groet. Lody

  2. Beste Salomon en Lody ik denk dat jullie beiden gelijk hebben, mooi ‘ uitgekozen ‘ die kende ik nog niet, en hou die erin. Sjabbath Sjalom,Ephraim.

  3. Ik las in dit rapport op pagina 14 (Engelstalige editie) dat het antisemitisme in Zuid-Afrika niet te vergelijken is met dat van Israël. Dat Amnesty International (zelf in opspraak wegens verregaande racistische minachting voor zwarte medewerkers) vervolgens toch de term Apartheidsstaat deponeert toont het boosaardige karakter van dit rapport. Het doel is bereikt want alle antisemieten wereldwijd verlekkeren zich in deze terminologie en zijn blij met elke excuus-Jood die mee aan deze mestkar wil trekken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*