O-live en bomen op stevige stammen – het kleurrijke werk van Ida Kleiterp

tentoonstellng

“Ik ben een Joodse vrouw” zei kunstenaar Ida Kleiterp tijdens de opening van haar tentoonstelling in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Ze doelde op haar wortels waarmee ze stevig in Nederlandse klei staat – letterlijk in haar geval op een terp: kijkend, gravend, turend in de verte, het waargenomene verwerkend in kunst. Immer met tomeloze energie. Die energie bracht haar in talloze verre streken waaronder de mediterrane landen, Japan, Tel Aviv, en zelfs in Damascus kort voor de verwoestende oorlog daar uitbrak.

In al die landen keek ze intensief, werkte aan eigen beelden (ze begon haar kunstenaarsbestaan als steenhouwer) en gaf, heel aards, workshops waar jong en oud zelf aan de slag gaan. “In Japan aan tweehonderd kinderen terwijl de tolken zich met elkaar onderhielden”, zo zei Kleiterp met een glimlach. 

In deze coronatijden is zij meer te vinden op eigen Amsterdamse bodem, en ook hier geeft zij workshops. Binnenkort in het kindermuseum van het Joods Historisch Museum (hetgeen zij regelmatig doet) en op 20 oktober aanstaande in de LJG Amsterdam speciaal voor kinderen en hun grootouders. 

Tijdens de opening droeg de gastvrouw van LJG’s kunstcommissie Kleiterps gedicht O-live voor. O-live klinkt als het Nederlandse olijf en zelfs als Oh Lijf. De voorlezer werd erdoor ontroerd, en Ida zelf moest ook even een snik onderdrukken. Wij begrepen dat dit over haar wortels en haar diepere motieven gaat. 

O-live,

We belong to the family of olives

from an Old World

where the earth is shaking.

One root plunges into swampy clay

The other delves in Syrian soil.

Our trunk is knotty, the bark tanned and crease

the leaves silver gray,

the shadow a white spot, a shroud

O-life

From bitter hard stoned black olives

we squeeze golden oil.


Tentoonstelling van Ida Kleiterp is te zien tot 7 december 2021 in een benedenzaal van LJG-Amsterdam.

Aanmelden voor bezoek bij het secretariaat@LJG.nl

illustraties: foto’s Bloom van het werk in de tentoonstelling van Ida Kleiterp

Over Bloom 138 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*