Klopjacht met risico

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

De zes ontsnapte Palestijnen zijn voor ons, Palestijnen, vrijheidsstrijders.’

Deze uitspraak van de Palestijnse gouverneur van Jenin pikte ik op tijdens een vrijmoedig interview op Reshet Beth, de Israëlische radiozender. Voor Israël zijn de zes zware misdadigers terroristen van de Islamitische Jihad, die wegens moord en poging tot moord op Israëlische staatsburgers lange straffen uitzaten in de zwaarbewaakte veiligheidsgevangenis Gilboa in het noorden van Israël. Met lepeltjes zouden ze onder de gevangenis door een gang hebben gegraven naar de vrijheid. Of zijn ze door een muur gegaan? 

Israël ondergaat deze spectaculaire Hollywoodvlucht als een schande, als een ernstige veiligheidsblunder. Alle middelen zijn inmiddels ingezet om deze zeer gevaarlijk geachte Palestijnen te vinden. Gisteren was er volgens de Israëlische media nog geen spoor, geen enkele aanwijzing van hoe en wie deze Palestijnse terroristen heeft geholpen.

“Van ons, Palestijnen, hoeft Israël niets te verwachten,” zei de gouverneur van Jenin, “geen steun, geen inlichtingen, niets. De Palestijnen vieren deze spectaculaire vlucht als een overwinning op de bezetter. Ze zijn er trots op. Van verraad kan geen sprake zijn.”

De intensieve Israëlische speurtocht is dag en nacht aan de gang. Daar zit een groot veiligheidsrisico aan vast. Mocht één van hen, of alle zes, worden gepakt of gedood, dan kan dit tot het uitbreken van een nieuwe intifada leiden. Dat legde een oud-commandant van bezet gebied op Reshet Beth uit ,na de beëindiging van het interview met de Palestijnse gouverneur van Jenin. “De spanning onder de Palestijnen staat op uitbarsten,” waarschuwde hij. Alsof hij wilde zeggen: ‘stop de jacht en denk aan de gevolgen ervan’. In 1987 was een geslaagde vluchtpoging van Palestijnse gevangenen uit een gevangenis in Gaza één van de oorzaken van het uitbreken van de eerste intifada, die in 1993 uitmondde in het tussen premier Yitschak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat gesloten Akkoord van Oslo.

Israëls trots is gekrenkt. De Palestijnse trots gaat huizenhoog. Het nieuwe Joodse jaar is met een serieuze veiligheidsblunder begonnen. Misschien zou het goed zijn als premier Naftali Bennett naar de waarschuwing van de oude commandant van bezet gebied luistert en de klopjacht wel laat doorgaan, maar het leger opdracht geeft te voorkomen dat één of meerdere van de gevluchte Palestijnen wordt gedood. Dat pijnigt namelijk de zenuw van het Palestijns nationalisme, na meer dan een halve eeuw bezetting.

Over Salomon Bouman 138 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*