Jedida Rülf, Anne Frank en het grote Berlijnplein in Saarbrücken

foto van het rabbijn Rülf Platz in Saarbrücken

Werd Otto Frank bevangen door emoties toen hij in 1953 het elf-jarige Israëlische meisje Jedida Rülf Kaouly in Amsterdam ontmoette en rondleidde in het Achterhuis? Zag hij in dat frêle meisje zijn dochter die op 12 maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen stierf?

‘Otto Frank ging me voor op de trap naar boven en opende de zolderdeur’, herinnert Jedida zich nog zeer levendig. Door de geheime toegang tot de schuilplaats kwam ze in de kamer waar Anne sliep en aan haar dagboek werkte. “Het zag er uit alsof er niets was veranderd, alsof niemand er was geweest.’

Op die voor haar gedenkwaardige dag kreeg ze van Otto Frank een kopie van het dagboek van Anne dat Jedida koestert als één van haar waardevolste bezittingen. 

Dat Jedida het hart van Otto ‘veroverde’, ontdekte Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. In het dagboek van Otto Frank trof hij de datum 7.11 aan, de verjaardag van Jedida op 7 november. Ronald Leopold liet haar die notitie in het dagboek van Otto Frank tijdens zijn bezoek aan Israël vorig jaar december zien. ‘Dat was voor mij een heel bijzonder moment,’ vertelde Jedida. ‘Ik voelde me daardoor verbonden met het lot van Anne.’

Hoe kwam dit bijzondere contact tussen Otto Frank en Jedida Rülf Kapouly tot stand? Haar vader dr. Schlomo Friedrich Rülf diende van 1953 tot 1954 als rabbijn van de Liberaal Joodse gemeente in Amsterdam waar de ontmoeting met Otto Frank tot blijvende vriendschap leidde. Van 1929 tot 1934, totdat hij naar het onder Brits mandaat staande Palestina emigreerde, stond hij aan het hoofd van de liberaal Joodse gemeente in Saarbrücken.

rabbijn Schlomo Rülf

Jedida herinnert zich dat Otto Frank tegen haar vader in Amsterdam zei dat hij geld zou schenken voor de school die haar vader in Naharyah (een stadje in Noord-Israël) in 1937 had gesticht. Die belofte is Otto Frank nagekomen.  In  1954 bezocht hij de dr. Weizmanschool in Naharyah.

De inkomsten uit de vertaling van het Dagboek van Anne Frank uit het Nederlands naar Ivriet werden door Otto Frank aan de dr. Weizman school gedoneerd. Uit die donatie werd de keuken gefinancierd en toestellen voor de nieuwe sportzaal.

Tussen de school en het Anne Frank Huis zijn nauwe contacten ontstaan. Nava Alfasi Naor, lerares Engels, heeft zich ingezet om op basis van deze contacten het verhaal van Anne Frank om te zetten in educatieve projecten op Israëls scholen.

In de strijd tegen het nazisme heeft dr. Rülf in Saarbrücken een belangrijke rol gespeeld. Hij zette zich in om de publieke opinie in het onder voogdij van de Volkenbond staande Saargebied te beïnvloeden te stemmen tegen aansluiting bij nazi-Duitsland. 

(Het Saargebied werd na de eerste wereldoorlog onder mandaat van de Volkenbond gesteld.)

Voordat negentig procent van de inwoners van het Saargebied voor de ‘Anschluss’ stemde werd in 1934 onder auspiciën van de Italiaanse dictator Mussolini het ‘verdrag van Rome’ tussen Duitsland en Frankrijk getekend.

Hitler stemde er (valselijk) volgens de termen van dit verdrag mee in dat de Joden met al hun bezittingen konden emigreren een jaar nadat dit omstreden gebied tussen Frankrijk en Duitsland door het referendum in de schoot van Duitsland zou terugkeren. 

In 2013 is in aanwezigheid van Jedida Rülf Kaouly het grote Berlijnplein in Saarbrücken vernoemd naar haar vader dr. Schlomo Friedrich Rülf. 

Over Salomon Bouman 138 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*