Bosbranden en de delta-variant teisteren Israel

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

Even leek het grote Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem bedreigd door een vuurzee. De staf van het ziekenhuis trof al voorbereidingen om patiënten te evacueren.
Gelukkig is dat niet gebeurd. Na een lucht-en grondoffensief tegen een van Israels grootste bosbranden, is de brand twee weken na uitbraak geblust.

De Israelische brandweermannen verdienen een dikke pluim op hun hoed. Door de stofwolken van de brand doemde iets op van Israelisch-Palestijnse samenwerking. De Palestijnse president Mahmoed Abbas, vaak verguisd in de Israelische media, stuurde
groot brandblusmateriaal en Palestijnse brandweermannen naar de brandende bossen in de wadi’s en daarboven. Honderden bewoners van door de brand bedreigde dorpen werden geëvacueerd. Bij het schrijven van deze zinnen zijn ze mede door de inzet van de Palestijnse brandweer weer thuis.
De ministers Gantz en Lapid gingen uit hun dak. Zij prezen Mahmoed Abbas en zijn brandweer voor hun bereidheid schitterend natuurschoon en alles wat daar leeft te redden. Over nauwe samenwerking tussen het Israelische leger en de Palestijnse veiligheidsdiensten hoor je ze nooit in het openbaar complimentjes uitdelen aan de Palestijnse president.

Helaas….foto’s in Haaretz laten zien dat de verwoestingen enorm zijn. Pijn aan je ogen en aan je hart om ernaar te kijken. Vijfentwintig duizend dunam (een dunam is 1000 vierkante meter) aan bos, vaak geplant vanuit een zionistische visie, is verloren gegaan. Vanuit de huizen zien de bewoners in het getroffen gebied boswoestenij.
In de Nederlandse media is nauwelijks aandacht besteed aan de bosbrand nabij Jeruzalem. De schijnwerper stond gericht op de bosbranden in Griekenland, Frankrijk en California.

media aandacht

Nu Israel zijn ereplaats verliest als het land dat als eerste het coronavirus wist te bestrijden door massaal en effectief in te enten, is er weer grote media-aandacht, maar nu minder positief. Begrijpelijk natuurlijk. De deltavariant van het coronoavirus verwoest Israels imago als voorbeeld voor de wereld hoe het moet. Het aantal besmettingen in Israel loopt zo snel op dat een nieuwe lockdown nog voor de Hoge Feestdagen in het verschiet ligt.

Op last van premier Naftali Benett is Israel begonnen met een derde Pfeizer injectieronde. Kinderen boven de 3 jaar moet nu ook worden ingeënt. Allerlei beperkende maatregelen die waren ‘vergeten’ zijn weer van stal gehaald. De grenzen zijn bijna potdicht. Als je de moed hebt wel naar Israel te vliegen dan moet je maximaal tien dagen in quarantaine en daarbij behorende tests.

Ik neem het risico om eindelijk bij mijn kinderen en kleinkinderen te kunnen zijn. Wens me nu alvast maar een goede reis.

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*