Luistertip 4 mei: Reiken naar de tijd

gedichten van Rivke Basman Ben-Chaim

Op 4 mei 2021 zal Stichting Feest der Poëzie een podcast publiceren over het werk van Rivke Basman Ben-Chaim, dichteres geboren in Litouwen in 1925. Rivke woont sinds 1947 in Israël en is als 96-jarige tot op de dag van vandaag actief. Haar oeuvre bestaat uit dertien bundels vol korte, diepzinnige gedichten over vriendschap, de natuur, de oorlog en de doorwerking van het verleden in het heden. In de podcast zullen vertaler David Omar Cohen en dichter en voordrachtskunstenaar Simon Mulder vertellen over haar leven en voorlezen uit haar werk, afgewisseld met opnames van voordrachten door de dichteres zelf. Tevens zullen twee gedichten van haar ten gehore worden gebracht in de toonzetting van de componist Antoine Oomen, uitgevoerd door Shura Lipovsky en Kimball Huigens.

De podcast zal ’s avonds te beluisteren zijn op de website van Stichting Feest der Poëzie:

In de loop van de maand mei zal een bloemlezing uit het werk van Rivke Basman Ben-Chaim onder de titel Reiken naar de tijd verschijnen bij uitgeverij Amphora Books. De tweetalige bloemlezing, vertaald en ingeleid door David Omar Cohen, bevat een brede keuze uit haar verzamelde werk. Gedichten die de dichteres in 1943 heeft geschreven in het concentratiekamp Kaiserwald en die pas in 2021 werden gepubliceerd, bereiken in Reiken naar de tijd voor het eerst een niet-Jiddisjtalig publiek. 

Rivke Basman Ben-Chaim

David Omar Cohen (geboren in 1994) is classicus, docent Duits in het middelbaar onderwijs, onderzoeker en literair vertaler uit het Jiddisj en Nieuwgrieks. Hij vertaalde eerder uit en naar het Jiddisj voor het tijdschrift Grine Medine en publiceerde zingbare vertalingen van de liederen van Mordechai Gebirtig (1877 – 1942) voor uitgeverij HetMoet. Samen met Stichting Feest der Poëzie presenteerde hij over deze uitgave de documentaire ‘De liederen van Mordechai Gebirtig’.

Over Bloom 149 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

2 Comments

  1. Ik wilde het boek “Jiddische gedichten, bloemlezing” kopen, maar ik kan het op internet niet vinden. Is er al een uitgave van?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*