‘Salomon’, riep een buurman, ‘ons leger heeft vier gijzelaars bevrijd uit handen van Hamas. Ik ben zo blij en trots’ en hij ging verder met het wassen van zijn nieuwe auto.
Ongeveer gelijktijdig brulden badmeesters aan het schitterende strand van Tel-Aviv door hun luidsprekers: ‘De legerwoordvoerder heeft zojuist bekend gemaakt dat vier gijzelaars in Israël zijn. Gered door Tsahal, het leger.’ Mensen sprongen uit het water en uit hun ligstoelen. Er werd weer gedanst bij een strandtemperatuur van 33 graden.
Het is alsof Israël collectief een wonder beleefde. De spectaculaire reddingsactie zaterdagmorgen jl. kreeg de waarde van een injectie tegen nationale depressie over de eindeloze oorlog tegen Hamas in Gaza en oorlogshandelingen langs de grens met Libanon.
Raketvuur van Hezbollah
Het noordelijkste deel van Galilea is door het raketvuur van Hezbollah ontvolkt en brandt dagen achtereen als gevolg van raketinslagen. Een goede bekende die me onlangs voorspelde dat een nieuwe holocaust op de loer ligt, was zaterdag in de wolken. Even leek hij zijn depressieve kijk op zijn land te vergeten. ‘Ik was diep ontroerd over de bevrijding van de gijzelaars. Ik ben trots op ons leger, op de moed van onze soldaten.’
En weer zeiden ex-generaals en commentatoren en velen hen na dat het Israëlische leger het moreelste en beste leger ter wereld is.
In deze roes van herrezen nationale trots maakten radio en tv bekend dat aan de actie in het grote vluchtelingenkamp Nuseirat in het centrum van Gaza zware bombardementen door de luchtmacht vooraf waren gegaan. Toen het leger met de – volgens de legerwoordvoerder – in goede conditie verkerende gijzelaars Gaza had verlaten, maakte Hamas bekend dat minstens tweehonderd Palestijnen tijdens de overval op Nuseirat waren gedood, ‘Waarom moeten we dat geloven. Hamas overdrijft altijd als het om het aantal gedode Palestijnen gaat. Dat is hun pr,’ zei de presentatrice van het populaire tv-station Kan-11.
Onder druk van de nationale euforie zag minister en ex-stafchef Benny Gantz er zaterdagavond vanaf uit Bibi’s regering te stappen. Dat deed hij zondag wel uit protest tegen Netanyahu’s doodlopende politiek, zonder visie. Ex-stafchef Gadi Eisenkot volgde hem.
Na de euforie kwam zaterdagavond de kater. Massa’s Israeli’s verzamelden zich weer in het centrum van Tel Aviv en eisten verkiezingen en een overeenkomst met Hamas over vrijlating van nog 121 gijzelaars.
De demonstranten deelden de opgelaaide trots, maar weigeren te geloven dat militair machtsvertoon weer wonderen kan verrichten en de gijzelaars veilig thuisbrengen. En weer is de kortstondige nationale eenheid over een indrukwekkend militair succes gebroken.
Soldaten vechten op sjabbat
Zonder wrange humor geen Israël. Op sjabbat en joodse feestdagen ligt het openbare verkeer in Israël stil. Miljarden shekels zijn in de aanleg van een gloednieuw metrosysteem geïnvesteerd, maar die staat met God als waakhond op heilige dagen stil. Maar dat geldt niet voor het leger. Soldaten mogen op sjabbat vechten. En zo verscheen in Haaretz zondag een spotprent die laat zien hoe een soldaat tegen een bevrijde gijzelaar op sjabbat zegt dat hij hem op last van de charediem (ultra-orthodoxen) moet terugsturen naar Hamas omdat hij op sjabbat is bevrijd.
Onder invloed van de langdurige oorlog woedt het debat over de religieus gemotiveerde dienstweigering door charedi in alle hevigheid.
cover: Françoise Nick
Geef als eerste een reactie