Wat is het Salomonsoordeel van Bennett als Rusland de Oekraïne aanvalt?

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Zal premier Naftali Bennett zich aan de overeenkomst houden met zijn minister van buitenlandse zaken Yair Lapid en in 2024 het stokje aan hem overdragen? Voor het welzijn van het vertrouwen van de burgers in het democratisch proces zou het mooi zijn als Bennett zich houdt aan het wissel akkoord met Lapid.

Ik heb mijn twijfels. Niet alleen omdat Ayelet Shaked, de ultrarechtse minister van justitie, de op een meerderheid van één stem steunende coalitie kan opblazen. Shaked is de joker in het politieke spel. Bennett haar bewonderde leider. Waarom speel ik me die gedachte?

Naftali Bennett was de afgelopen week de eerste Israelische premier die een officieel bezoek bracht aan Bahrein, een vermogend Golfstaatje. De Israelische vlag wapperde statig in de warme wind. De MP werd met alle egards ontvangen.

Ik zie Bennett in zijn rol van premier groeien en bloeien. Hij toont zich zeer zelfbewust en opereert rustig.

Premier Naftali Bennett beeld: WikiCommons

Het is welbeschouwd een wonder dat de als rechts bekend staande Naftali Bennett premier werd van een regeringscoalitie waarin ook een Arabische partij is opgenomen. Hoe is het mogelijk dat een partij (Yanina van Bennett) met slechts zes zetels de premier levert? Het antwoord is simpel: veel politici stond slechts een doel voor ogen: hoe komen we af van Netanyahu!

Bennett kon op zijn vingers natellen dat een regering zonder hem en zijn kleine partij niet van de grond kon komen. Hij speelde hoog spel en wist de afkeer van Netanyahu in zijn voordeel om te buigen.

Tegen Lapid moet hij hebben gezegd dat als jij, leider van de grootste partij, er op staat premier te worden, dan doe ik niet mee. Israel zou dan opnieuw naar de stembus moeten gaan waaruit Benjamin Netanyahoe weer als leider te voorschijn zou kunnen komen.

wissel-akkoord

Lapid ging wegens afkeer van Netanyahoe door de knieën en legde zich neer bij het wissel-akkoord in de hoop daadwerkelijk Bennett als premier op te volgen. Ondertussen is Bennett wereldwijd een gerespecteerde Israelische premier die met Poetin, Biden, Macron, Johnson en met leiders in de Golfstaten contacten onderhoudt.

Hij is in die rol zichtbaar gegroeid. Zou hij in een regering onder Lapid vice-premier en minister van buitenlandse zaken willen zijn? En Lapid dan? Heeft hij dezelfde aantoonbare kwaliteiten als Bennett?

Lapid is een zachtere politicus, een Israeli die meer begrip heeft voor de Palestijnen dan Bennet die weigert met de Palestijnen te onderhandelen.

Yair Lapid steekt een chanoekia aan, 2014. Beeld WikiCommons

duivels dilemma

Dit zijn mijn speculaties.

Het is voor Bennet te hopen dat de crisis rond Oekraïne beheersbaar blijft en oorlog wordt voorkomen. Daar ziet het tijdens het schrijven van deze zinnen wel naar uit. Mochten echter de kanonnen gaan bulderen, dan komt Bennett, en dus Israel, voor een duivels dilemma te staan. 

In menselijke termen: hoe moet hij zowel de kemphanen Biden als Poetin te vriend houden?

Dat Israel in hoge mate afhankelijk is van de VS en dus van de goodwill van Biden is een vastliggend gegeven. En Poetin dan? Het is bekend dat de Rus vriendelijk staat tegenover Israel. Dat zit in de genen van de Russische geschiedenis na de tweede wereldoorlog. Moskou was er als de kippen bij de staat Israel in mei 1948 te erkennen.

Israel en Rusland

Rusland heeft strategische belangen in Syrië en steunt het regime van Assad als bolwerk tegen ISIS en andere vormen van Jihadistische terreur. Dat hebben Israel en Rusland gemeen. Poetin heeft Israel betrekkelijk vrij spel gegeven om Iraanse wapenleveranties aan Hezbollah in Libanon te onderscheppen. De Israelische luchtmacht voert regelmatig in coördinatie met Moskou luchtaanvallen uit op Iraanse wapentransporten via Syrië naar Libanon.

Dat is het strategische Israelische belang Poetin tot vriend te behouden. 

Wat zal Bennett’s Salomonsoordeel zijn als de oorlog in Europa uitbreekt? Poetin of Biden?

Ik weet het antwoord. U ook?

Over Salomon Bouman 134 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

2 Comments

  1. Israel kan het zich niet veroorloven Rusland als vijand te hebben, omdat de Russen ook in Syrie zitten en Israel hen nodig heeft in de strijd tegen de Iraanse wapenleveranties die tenslotte bij Hamas in Gaza aankomen. Om die reden heeft Israel nee gezegd tegen het verzoek van Oekraine, voor levering van het Iron Dome raketafweer systeem. Dat is ontwikkeld door Israel in samenwerking met de V.S., en de overeenkomst tussen hen is dat beide partijen hun fiat moeten geven voor leveringg aan derde landen. De Amerikanen hebben begrip getoond voor die weigering., vanwegen Israel´s spagaat positie. Het is overigens (helaas) aan Barack Obama´s buitenlandbeleid te danken dat niet de V.S. maar Rusland nu de machtsfactor is in het Midden Oosten, althans in Syrie.

  2. IK woon hier in Israel’ en zie dus wellicht de zaken iets anders. Voorop verklaar ik dat ik behoor tot digenen die dolblij zijn dat we (voorlopig?) van Bibi af zijn. Bennet doet het niet slecht maar wordt voortdurend aangevallen door rechts, waaronder met name zijn vroegere vrienden van het het “Zionith Hadatith” -Shmutritz en cornuiten’ die hem van verraad opzijn achterban beschulduldigen, door niet met alleen rechts in de regering te stappen. als hij zijn woord tegenover Lapid niet houdt zal hij voor vele jaren, als een verrader blijven. Zijn leiderspositie zal dan voorlopig tot een einde komen.
    Wat de Putin oorlog betreft, dat is geen makkelijke zaak, dat begrijpen wij hier allemaal. Voorlopig is er een soort taakverdeling tussen Lapid (pro Ukraine) en Bennet zo neutraal mogelijk. De publieke opinie hier staat falikant achter Ukraine!
    Shabbat Shalom

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*