‘Hilversum’ meldt zich op het geopolitieke wereldtoneel. AVROTROS (en NPO) willen met de EBU in gesprek over de deelname van Israël aan het Songfestival.
Hilversum denkt groot, maar op eigen terrein is er ook nog wel een vuiltje weg te werken.
Vrijdag 2 mei is het standbeeld van Han Hollander onthuld bij De Adelaarshorst in Deventer. Hier de toespraak van Hollanders biograaf Govert van Brakel.
Han Hollander heeft de vooroorlogse AVRO groot gemaakt. En de AVRO hem.
Daarnaast heeft hij door zijn meeslepende reportages duizenden jongeren aan het sporten gekregen, in georganiseerd verband. Door zijn inbreng in een reeks van jaren is voetbal in hoog tempo van een sport voor de elite geworden tot een volkssport.
Een wapenfeit waarvoor de KNVB hem alsnog postuum mag eren met het bondsridderschap.
En nu ik toch bezig ben….
Wat zou het fijn zijn als ook de AVRO schoon schip maakt.
In de meidagen van 1940, in de eerste oorlogsweken, ontsloeg AVRO-directeur Willem Vogt zijn Joodse sterreporter.
Niemand had hem dat gevraagd.
Niemand had hem dat opgedragen.
Vogt anticipeerde op een nieuwe tijd waarin hij voor zijn AVRO en zichzelf een toekomst zag waar hij altijd al van droomde. Een omroepbestel met de AVRO in de hoofdrol, onder zijn leiding en zonder KRO, NCRV, die verschrikkelijke VARA en de nietige V.P.R.O.
Mede naar aanleiding van de biografie die ik over Han Hollander schreef, is de discussie over de handelwijze van Vogt opnieuw opgelaaid.
Mag hij ereburger blijven van Hilversum? En er is meer.
Frits Thors
Op zoek naar informatie over Han Hollander zocht ik, heel wat jaren geleden, contact met Frits Thors. Dat klinkt eenvoudiger dan het was. Er lag een drempel. Toen ik hem belde met de vraag of ik langs mocht komen was hij inmiddels honderd jaar oud.
De ouderen onder ons hebben vast nog een herinnering aan meneer Thors. Tot in de tweede helft van de jaren zeventig was hij als nieuwslezer het gezicht van het 8 uur Journaal van de NOS.
De glansrijke loopbaan van Thors begon in 1928 bij de AVRO. Net 18 was hij toen hij daar als omroeper in dienst kwam. Hij heeft Hollander gezien, gesproken en talloze malen aangekondigd.
Ik trof een gedistingeerde heer die zei: zo oud worden is geen pretje’, maar wat was hij helder van geest en scherp van herinnering.
Aan het eind van ons gesprek deed hij een mededeling die hem emotioneerde. Er welden tranen in zijn ogen toen hij me zei hoezeer het hem altijd dwars heeft gezeten dat na de oorlog in het studiogebouw van de AVRO nooit een monument is opgericht als herinnering aan Han Hollander en diens vermoorde Joodse collega’s: Jacob Hamel en Gustav Czopp.
Ereschuld
De AVRO heeft een ereschuld. Los hem in, zou ik zeggen.
Sla de zwarte bladzijde uit deze geschiedenis eindelijk om.
Kom met een ruimhartig excuus. Spreek het uit, hier. Op deze plek. Bij dit beeld.
Han Hollander vertrok uit Deventer om Nederland te veroveren. Hij werd vermoord in Sobibor.
En nu is hij terug. Thuis. Voor altijd.
Het standbeeld van Han Hollander in brons en op ware grootte staat in stadion De Adelaarshorst voor de ingang van het Home of History, de entree van de perszaal. Het beeld is gemaakt door de Deventer kunstenaar Károly Szekeres.
Op de foto: Govert van Brakel bij het beeld van Han Hollander. Foto: Vera van Brakel
zie de twee artikelen over Han Hollander van Govert van Brakel in deze krant:
Han Hollander zong Hup Holland Hup en werd ontslagen door AVRO-baas Vogt
Han Hollander, medeoprichter van bekerwinnaar Go Ahead
cover: onthulling van het standbeeld door Freddy Hollander (links, achterneef van Han Hollander) en Jan Willem van Dop, algemeen directeur Go Ahead Eagles. Foto Vera van Brakel
Geef als eerste een reactie