Emmy de Beneditty (Eva Bernardina, Amsterdam 1888-1969), geboortig uit een Sefardisch koopmansgezin, leerde in 1909 de liefst zestien jaar oudere Piet Mondriaan kennen via haar neef Louis Saalborn, nauwe vriend en leerling van Mondriaan.
De vele ontmoetingen gingen in ’t geniep, want haar ouders wilden niet horen ‘van een schilder met een baard die op een zolder woonde en van armoe rijst at’.
Haar dagboek geeft een indruk van de achteraf mysterieuze aantrekkingskracht die Mondriaan had op vrouwen:
‘Ik eisch toch niets, verlang toch geen offers, ik wil hèm alleen maar zien, vaak in de gelegenheid zijn met hem te spreken, den warmen gloed van z’n oogen voelen…’ [13 maart 1909]. Na vier maanden kwam ze voor het eerst in zijn atelier aan het Sarphatipark: ‘Zijn huis! Zijn atelier! Zijn schilderijen! Zijn meubels! Zijn gordijnen! En hijzelf te midden van dat alles… van hèm! Ik mocht ’t aanschouwen! Mèt hèm! Bij hèm!’ Haar zoon Paul verhaalde ze later over de hevige kussen van Mondriaan. Vanuit zijn atelier kon Eva op de klok van de Oranjekerk, achter het ateliergebouw, zien hoelang die kussen duurden: ‘twintig minuten, een halfuur soms’.
Een jaar later schreef ze dat de verliefdheid snel over was nadat hij naar Zeeland was vertrokken: ‘En toen volgde de eene dolle verliefdheid en flirterij de andere, en toen ik weer in Amsterdam kwam, was de heele mooie invloed van m’n schilder weg! Ik had twee àndere schilders leeren kennen, die ook aardige, en vooral gevoels-menschen waren! – Ik ging m’n oude lief niet meer ‘unique’ vinden, verlangde niet meer zóó naar ‘m, en van lieverlede verdween de liefde!’
Jiddisch-Katholische Komedie
Emmy woonde op de Willemsparkweg 124 boven tot haar huwelijk in 1921 met steracteur Paul Huf. Zij werd moeder van de gelauwerde societyfotograaf Paul Huf jr (1924-2002) en Emmy Huf jr. (1922-92), cabaretière bij Wim Sonneveld en hartsvriendin van Albert Mol.
Deze cabaretier schreef het voorwoord schreef bij haar eerste publicatie, …ik wil nu warm vlees! Een Jiddisch-Katholische Komedie.
Zelf werd Emmy senior chef inkoop van luxe warenhuis Metz.
De Hufjes woonden op Nicolaas Maesstraat 22. In 1939 verhuisde Emmy met gezin naar Laren, maar in 1945 kwam ze weer op de Willemsparkweg te wonen, op nummer 28. Haar overlijdensakte werd opgemaakt door de arts J. Huf.
De Cultuuratlas van Amsterdam Oud-Zuid is te bestellen bij uitgever Tijd/Ruimte
cover: Talma Joachimsthal
Geef als eerste een reactie