Vredesduif aan de snelweg

Er zijn nog Israeli’s die vurig geloven in vrede met de Palestijnen.

Een van hen is de 45-jarige Uri Ashi. Hij is geen salon vredesapostel maar een activist. Geen mooie praatjes maar daden. Sedert twee jaar staat zijn leven in het teken van dit nobele doel. Om zijn passie voor vrede met de Palestijnen uit te dragen verliet hij zijn baan als illustrator. Want hij heeft er tijd voor nodig. Iedere vrijdag staat hij op een brug over Ayalon highway, de drukste verkeersader in Tel-Aviv. Wat zien de chauffeurs en passagiers in de bussen? Een man met een bord waarop staat dat vrede met de Palestijnen mogelijk is… Hij wordt op die brug geflankeerd door een enorme spierwitte duif, de vredesduif die je vanaf de Ayalon-highway moet zien.

gids voor het oplossen van het conflict

Daar laat deze vredes-optimist het niet bij. Uri Ashi heeft een door hem geïllustreerd boek geschreven onder de titel ‘Een gids voor het oplossen van het Israëlisch-Palestijns conflict’. Er zijn inmiddels drieduizend exemplaren van zijn boek gepubliceerd en zoals hij in een interview met Haaretz zegt krijgt hij veel positieve reacties, ook uit kringen waarvan hij dit niet had verwacht. Het boek zal ook in het Engels worden uitgegeven.

Het is een serieuze poging de Israeli’s aan het denken te zetten en te verlossen van het diep ingesleten vooroordeel dat vrede met de Palestijnen een Fata Morgana is.

Uri Ashi met vredesduif boven de snelweg

Door het lezen van honderden boeken over het conflict en het volgen van een cursus van een oud-onderhandelaar met de Palestijnen gingen zijn ogen open. Nu is hij ervan overtuigd dat het Palestijnse leiderschap het idee van een twee-staten-oplossing heeft aanvaard, al ten tijde van de in 1995 vermoorde premier Yitzchak Rabin en nog eens bevestigd tijdens een onderhandelingsronde in 1988.

idealist

Uri Ashi erkent dat hij niet wist dat de Palestijnen vrede willen, een Palestijnse staat naast Israel. Nu hij ervan overtuigd is dat vrede mogelijk is, staat hij iedere vrijdag in weer en wind op de brug met zijn vredesboodschap.

Het is een opmerkelijk initiatief van een idealist. Wie het zionistische verhaal kent en in zich opneemt weet, dat niet het geweer maar idealisme de Joodse staat heeft geschapen.

Over Salomon Bouman 190 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

  1. Goedemiddag Monnie,
    Als de Gids (het boek) in het Engels is verschenen, wil ik het graag lezen. Geef je mij dan een seintje?
    Groet van huis tot huis.
    (Van Betty moet ik schrijven dat er weer kippensoep is. Kom maar gauw smullen met je geliefde)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*