De Mokumse Geniza – waar boeken hun verhaal vertellen

Al weet slechts een handjevol volgers en een enkele insider ervan, De Mokumse Geniza bestaat al bijna vier jaar. Ze vond haar oorsprong in mijn verlangen om Joodse religieuze boeken uit de kaken van de papiermolens te redden. De eerste boeken die ik zo in huis bracht, vertelden mij uit dank over hun belevenissen en over de lotgevallen van de mensen, die hen bij zich hadden gedragen. Bijna vanzelf leken andere tefilles en choemasjiem de weg naar mijn huis te vinden. Het ene Ikea-kastje na het andere vulde zich met gezellig sjmoezende sidoeriem en zachtjes mompelende misjnajot.

Daartussen scharrelde ik rond en al luisterend veranderde ik ongemerkt in een zonderling geval: een wandelend kenniscentrum op het gebied van de religieus-Joodse boekcultuur in de afgelopen tweehonderd jaar.

Om te zorgen dat ik niet in mezelf zou gaan lopen praten, ben ik een weblog begonnen, onder de naam De Mokumse Geniza. Daar deel ik regelmatig een van de verhalen die ik opvang uit die wanden vol beduimelde boeken. Zo hoop ik dat nog meer gebedenboeken en aanverwante mijn kant op zullen komen. Ik zal ze koesteren. Ooit wordt De Mokumse Geniza – net als die beroemde naamgenoot in Caïro – een waardig rusthuis, een koosjer pension, voor uitgediende dragers van Jiddisjkeit, die nog even niet naar Muiderberg willen. Een plek, waar je nog eens om een verhaal kan komen.

link:

Over Channa Kistemaker 47 Artikelen
Is afgestudeerd (1988) als classica en heeft zich later in het Hebreeuws bekwaamd. Zij doet historisch onderzoek naar de religieus-Joodse boekcultuur in Nederland van 1815 tot nu. Ook houdt zij zich bezig met het documenteren van de grafzerken op de Joodse Begraafplaats Zeeburg, en vertaalt zij poëzie uit het Ivriet.

6 Comments

  1. Mooi verhaal! En ik ken dat gevoel heel goed: ‘niet tegen jezelf gaan praten’ als je bij wijze van spreken dag en nacht aan een project werkt (alles andere is immers tijdverspilling…). Een belangrijke onderneming ook! Geef uzelf zo nu en dan een schouderklopje, als anderen het niet doen.
    Ik heb meteen ook een vraag: ik heb een paar Amsterdamse loegjes (“loeachs”), oude almanakjes. Dat waren hele kleine goedkope boekwerkjes. Kan het kloppen dat die in varkensblaas gebonden werden (dat at je immers niet)?
    J. van de Kamp
    Werterboech@xs4all.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*