Kijktip: het kunstenaarsduo Gil & Moti in het Joods Historisch Museum

Op een wat vage aquarel vliegt een bootje boven een haventje. Bij nader inzien is het bootje geschilderd op het glas voor de prent. Dankzij dat vliegende bootje is het brave amateurwerkje een intrigerend schilderij geworden. Maar we zijn er nog niet. Het ingelijste aquarelletje wordt vastgehouden door twee mannen geschilderd op de grote bruine achtergrond van het schilderij. Een schilderij op een schilderij in een schilderij, je blijft kijken.

Op een ander beeld zien we een roestig blik (de helft van een stoffer en blik) vastgehouden door twee verschillende handen op een latjespaneel dat weer is vastgemaakt aan een groter schuttingachtig hek. 

Twee handen, twee armen, twee hoofden het zijn er steeds twee. Van twee mannen, hippe mannen met staartjes. Twee kunstenaars, ‘performancekunstenaars’ die zelf ook een kunstwerk zijn.

 

De Israëlische kunstenaars Gil & Moti wonen al ruim twintig jaar in Nederland. In 2001 trouwden zij als een van de eerste homostellen in het stadhuis van Rotterdam, hun stad, een huwelijk dat een indrukwekkende performance werd, ingezegend door de trotse burgermeerster Ivo Opstelten. Gil & Moti zijn inmiddels een bekend kunstenaarsstel in binnen – en buitenland, en eindelijk krijgen zij een solo tentoonstelling, in dit geval eigenlijk een ‘duo-solo’, in het Joods Historisch Museum.

Achter de huiselijke taferelen, het spelen met gevonden kunst en eenvoudige voorwerpen, gaan diepere vragen schuil over ‘wie zijn we’ ‘wat betekent een identiteit’, ‘kan je de identiteit van een ander overnemen of samen een derde identiteit creëren?’ Ze ondervragen waar ze vandaan komen, wat de betekenis is van hun erfgoed, materieel en immatrieel, hoe ze zich verhouden tot ‘de ander’, in het bijzonder de Arabische gemeenschappen in Israel en Europa. 

In de audiotour vertellen de twee kunstenaars over de verhalen en verzamelingen van hun ouders en grootouders. 

Naast de tentoonstelling Forget & Remember is er een uitgebreid lezingen en performance programma rond Gil & Moti.

Een aanrader, Gil & Moti is te zien in het JHM tot en met 28 november 2021

Over Bloom 167 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde ze de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS, AMVJ-golf en Maccabi-tennis. Bezoeker van sjoel West, Bendigamos en Alats Libie. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*