Zondag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Een mooie gelegenheid om – ook als Joden – onze handen naar hen uit te steken, aldus Ilan Cohn, directeur van NIAS Europa.
In 2020 telde de wereld ruim tachtig miljoen vluchtelingen. Slechts een klein deel was zo gelukkig dat ze een veilige nieuwe woonplaats vond. Door de pandemie sloten steeds meer landen hun grenzen. Nog meer dan daarvoor. Push backs, mishandelingen, slavernij, overvolle vluchtelingenkampen – dat is het lot van talloze anderen.
In de Verenigde Staten, in Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn daarvan inspirerende voorbeelden te vinden. Joodse gemeenten en Joodse welzijnsorganisaties helpen vluchtelingen om zich thuis te voelen, met praktische hulp, maar ook met geld. Het zijn vooral de Joodse gemeenten die de handschoen oppakken en vluchtelingen begeleiden op het moment dat ze hun intrek nemen in hun nieuwe huis. Ze ondersteunen hen bij het vinden van school en werk. Stellen hen voor aan vrienden en familie, nodigen ze uit voor sjabbat en nemen ze mee op een uitstapje zodat ze hun nieuwe woonplaats en land beter leren kennen. Veel van die activiteiten zijn geïnspireerd door HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) een internationale Joodse hulporganisatie die ooit vier miljoen Europese Joden hielp om aan vervolging te ontkomen. Sinds 2019 zet ook HIAS Europa zich vanuit Brussel wereldwijd in met humanitaire programma’s in dertien landen van Aruba tot Oekraïne, van Tsjaad tot Israël.
HIAS Europe
In Nederland zijn Joden ook actief. Bij vluchtelingenwerk begeleiden ze ouderen met alle noodzakelijke bureaucratie, zoeken mee naar betaalbare meubelen, helpen bij Nederlandse les en lezen kinderen voor. Maar je kunt nu ook als Joodse organisatie, jeugdvereniging, club of gemeente bijdragen aan vluchtelingenprojecten wereldwijd en in Nederland. Dat kan door een project te sponsoren van HIAS Europe of door zelf een project te starten.
Ilan Cohn, directeur van HIAS Europe: “Sinds het uitbreken van de pandemie kan zeventig procent van de vluchtelingen die wij helpen niet meer in hun basisvoedsel voorzien. Eerder was dat vijftien procent. HIAS breidde direct haar noodhulp programma uit. Zo werken we in sommige landen samen met lokale supermarkten om asielzoekers te helpen bij het kopen van voedsel op krediet. En er zijn meer projecten te bedenken. Ook in Nederland.”
Opdracht
In de Talmoed staat dat we de vreemdeling moeten behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Dat zou voor iedereen een opdracht moeten zijn, vindt Ilan Cohn. Het is zijn drijfveer. Hij begrijpt goed dat de persoonlijke impact van de pandemie veel aandacht vraagt, voor hen die vrienden en familie verloren, die werkloos zijn of wiens bedrijf aan de rand van de afgrond staat. “Middelen zijn beperkt. Anderen maken zich zorgen over vluchtelingen – vooral die uit moslimlanden – die misschien antisemitische ideeën hebben. Ik geloof dat de beste manier om vooroordelen te verdrijven, het creëren van persoonlijke relaties is. Als vluchtelingen Joden ontmoeten, vaak voor het eerst, zijn ze geneigd dat als positief te ervaren. Deze eerste ontmoeting in Europa kan met een HIAS-hulpverlener zijn, aan de Europese buitengrens, zoals op het Griekse eiland Lesbos, of met leden van een lokale Joodse gemeenschap waar de vluchteling integreert.”
Empathie
Ilan Cohn: “Joodse empathie tonen en de lokale integratie van vluchtelingen vergemakkelijken, onder meer door deelname aan sponsorprogramma’s, is zonder twijfel de beste strategie om wederzijds wantrouwen te overwinnen en integratie te bevorderen. Succesvolle integratie in onze samenleving hangt af van hoe we vluchtelingen verwelkomen, zodat ze constructieve burgers worden. Daarbij kunnen we ze ondersteunen. De voorbeelden van Joodse gemeenschappen over de hele wereld die al bij dergelijke programma’s zijn betrokken, laten zien dat we een echt verschil kunnen maken in het leven van vluchtelingen, ook binnen onze eigen gemeenschappen.”
Meedoen?
Wil je meedoen aan HIAS-projecten of heb je andere ideeën, mail dan naar HIAS Europe.
Geef als eerste een reactie