Ontploffende piepers in de oorlog tegen Hezbollah 

Tekstballon met oops daarin

Het is altijd de moeite waard om de Israelische media in tijden van crisis nauwgezet te volgen.

Na de eerste golf ‘pieper-aanslagen’ in Libanon maakte iemand tijdens een paneldiscussie op een tv-station melding van een tweet van een Israelische official dat Israël achter die aanslagen zat. 

Deze tweet verdween even snel uit de nieuwsstroom als zij erin was gekomen. Ik neem aan dat de oplettende censor ingreep.

Ook al zou deze tweet niet bij wijze van een blikseminslag zijn verschenen, het is redelijk om aan te nemen dat Israelische veiligheidsdiensten Hezbollah woensdag en donderdag zware slagen hebben toegebracht.

Is het doden van tientallen belangrijke Hezbollah-figuren het voorspel van een Israelische invasie van Zuid-Libanon om Hezbollah te verdrijven uit dat gebied tot achter de Litanirivier?

Het is goed om er bij stil te staan dat Hezbollah de agressor is. Uit solidariteit met Hamas in Gaza opende Hezbollah in oktober een raket- en drone-oorlog tegen het noorden van Israël.

Naar schatting moesten honderdduizend Israëli’s onder de aanhoudende dreiging van Hezbollah-beschietingen, huis en haard verlaten. 

Aan de grens tussen Libanon en Israël zijn aan beide zijden huizen, bedrijven, scholen en bossen vernietigd door artillerie en luchtaanvallen. Zowel Israël als Hezbollah lieten deze mini-oorlog niet escaleren tot een grote oorlog.

Afrekening

Bij het begin van de grote Israelische operatie in Gaza in oktober zei de minister van Defensie Yoav Galant dat Israël met Hezbollah zal afrekenen na de vernietiging van Hamas.

Hamas is weliswaar zwaar verminkt, maar heeft de controle over Gaza niet volledig verloren. Er sneuvelen nog steeds Israelische soldaten.

Desalniettemin zijn Netanyahu en Galant tot de conclusie gekomen dat voldoende troepen uit Gaza vrijgemaakt kunnen worden om Zuid-Libanon binnen te vallen. 

Het gaat om het ‘bevrijden van Noord-Israël van de Hezbollah-terreur.’  Netanyahu zei gisteravond beloofd te hebben dat ‘Israëli’s naar hun huizen in Noord-Israël zullen terugkeren.’ 

Een goed verstaander begrijpt dat deze belofte een oorlogssignaal is. Met een oorlog voor de deur heeft Netanyahu besloten voorlopig zijn minister van Defensie Galant niet te ontslaan en te vervangen door een ondeskundige gehoorzame meeloper.

Veilige terugkeer

Er is eensgezindheid in Israël om de voorwaarden te scheppen om de veilige terugkeer van de honderdduizend Israëli’s naar hun woonplaatsen en huizen te garanderen. De meningsverschillen over de oorlog in Gaza in de Israelische samenleving zijn schrijnend groot, omdat de indruk bestaat dat Netanyahu een deal met Hamas over vrijlating van de laatste honderd gegijzelden tegen het einde van de oorlogshandelingen en het laten gaan van veel zware Palestijnse gevangen saboteert. 

Familieleden van de Israëli’s in de tunnels in Gaza vragen zich bezorgd af, of Netanyahu’s besluit de ‘bevrijdingsoorlog’ in het Noorden te lanceren betekent dat hij de gegijzelden aan hun lot overlaat.

De technologische hoogstand van het laten ontploffen van piepers en portofoons zaaiden twee dagen achtereen chaos, verwarring en angst in de rangen van Hezbollah. De communicatiemiddelen ontploften in bezit van Hezbollah militaire en civiele kopstukken en kunnen worden uitgelegd als het voorspel van een Israelische inval in Libanon. 

Schaduw bedrijven

De New York Times berichtte donderdag dat Israël via ‘schaduw compagnies’ de piepers en portofoons had gemaakt en geprogrammeerd en onder de naam van bekende producenten naar Libanon en dus naar Hezbollah had verscheept. 

Als bron voor dit sensationele nieuws citeerde de NYT drie anonieme Israelische veiligheidsofficieren.

Er is ondanks de psychologische en fysieke pijn geen enkele reden te veronderstellen dat Hezbollah verlamd is. Het is een grote en goed gedisciplineerde strijdmacht van waarschijnlijk meer dan 50.000 strijders met een indrukwekkend arsenaal van lange en korte afstandsraketten. 

Hezbollah zint op ‘bloedige wraak’ tegen Israël. In dat geval zijn de rapen gaar en gaan tanks de grens met Libanon over.

Diepe spelonken

Terwijl Tsahal, het leger, in Gaza vecht tegen de resten van de Hamas strijdmacht in tunnels, heeft Hezbollah zich in Zuid-Libanon in een moeilijk begaanbaar terrein verschanst in diepe spelonken in de bergen. 

Israelische militaire analisten zijn van mening dat Tsahal Hezbollah tot achter de Litanirivier kan terugslaan, maar voor die ‘overwinning’ zullen zware verliezen worden geleden. 

Niet alleen militairen, maar ook burgers in steden die onder zwaar raketvuur van Hezbollah kunnen komen te liggen.

Met het oog op de oorlog tegen Hezbollah heeft Israël ondergrondse ziekenhuizen in gereedheid gebracht en Israëli’s opgeroepen batterijen, water en voedsel in te slaan.

De Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris oefenen zware druk op Israël uit om af te zien van een invasie van Libanon ten tijde van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. In Washington bestaat de vrees dat een grote Israelische landoorlog in Libanon een groot regionaal conflict kan ontketenen, waarbij Iran en andere strijdgroepen in de regio, maar ook de Verenigde Staten, betrokken kunnen worden.


cover: Comic speech bubble with oops text illustration, bron Freepik

Over Salomon Bouman 189 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*