
Zelfs op straat in New York merk je dat Pesach eraan komt.
Alle supermarkten – ook de niet-koosjere – hebben inmiddels etenswaren met het label ‘koosjer voor Pesach.’ De bekende supermarktketen Trader Joe’s heeft zelfs een eigen kasjroetlijst samengesteld in samenwerking met de OU, de grootste kasjroet-certificeerder ter wereld.
De koosjere winkels die open blijven tijdens Pesach zijn langzaam maar zeker helemaal overgestapt, en alleen in een verloren hoekje vind je hier en daar nog wat brood of ander chameets.
Op bijna elke straathoek in Manhattan staan Chabad-jongens matzes uit te delen aan voorbijgangers. Het straatbeeld is inmiddels zo vertrouwd dat ze met een glimlach worden ontvangen.
Omdat Pesach dit jaar op zaterdagavond begint, moet alles vrijdagmiddag al klaar zijn. Op Shabbes thuis eten is dan ingewikkeld, en veel sjoels hebben daar een creatieve oplossing voor gevonden: ze organiseren vrijdagavondmaaltijden voor de hele gemeenschap in de sjoel zelf.
Maot Chittin: Pesach-tsedaka
Diezelfde sjoels nemen in deze tijd ook verantwoordelijkheid voor iets wat we in Nederland nauwelijks kennen: Maot Chittin – een speciale Pesach-tsedaka (liefdadigheidsactie).
Daarbij wordt vooral gekeken naar mensen die Pesach niet of nauwelijks kunnen vieren, zij krijgen financiële steun om toch waardig aan de seder aan te kunnen schuiven. Je zou denken: in Manhattan valt dat wel mee. Maar in Brooklyn en andere wijken is de nood soms schrijnend.
Een paar jaar geleden was ik in een sjoel waar, zoals in veel sjoels, zo’n zeventig procent van de leden vlak voor Pesach ‘uitreist’ naar Florida of andere zonnige oorden.
Deze jaarlijkse uittocht uit New York is bijna zo groot als die uit Egypte…
De rabbijn was dat jaar ontevreden over de opbrengst van Maot Chittin en sprak zijn gemeente stevig toe. Twee dagen later stond de teller op een half miljoen dollar.
Er zijn talloze fondsen die geld ophalen voor mensen in Israël en de rest van de wereld. En het is eigenlijk een mooie gedachte: als we toch op reis gaan en geld uitgeven aan luxe, laten we dan ook rekening houden met de minderbedeelden.
Falafel Fonds
Dit jaar geef ik mijn bijdrage aan het Falafel Fonds. Je vraagt je misschien af: falafel? Voor Pesach?
Ja, echt. Dit fonds geeft bonnen aan gezinnen waar het zo druk is met de voorbereidingen dat de vrouw des huizes simpelweg geen tijd meer heeft om ook nog te koken. Dankzij deze bonnen kunnen de kinderen een of twee dagen voor Pesach even snel een falafel halen op straat. Het lijkt misschien klein, maar het geeft precies dát beetje lucht en gemak in een stressvolle tijd.
Een broodje falafel als tsedaka – Pesach op z’n New Yorks.
cover: Talma Joachimsthal
Geef als eerste een reactie