Hij werd beroemd door alle sonates van Beethoven te spelen op een paar achtereenvolgende avonden. Zij als de bekendste componiste van Nederland.
Aron ‘Ary’ Belinfante (1870-1924) kwam uit een muzikaal gezin in de Utrechtsestraat. Hij was een zoon van musicus Abraham Cohen Belinfante en Rebecca Sequeira.
Ary was een geliefd pianoleraar en had relaties met verscheidene leerlingen. Trouwen deed hij in 1900 uiteindelijk met zijn niet-joodse en zeven jaar jongere leerlinge Georgine Hesse (1877-1961). Ze kregen vier kinderen, van wie Frieda een befaamd celliste werd en de eerste dirigente in Nederland.*
Vanaf 1912 groeide Frieda (1904-’95) op in Wouwermanstraat 30. In 1916 stierf haar oudste zus Dolly en een jaar later scheidden haar ouders. Ary verhuisde naar Johannes Verhulststraat 155 en Georgine met de kinderen naar het nabijgelegen Jacob Obrechtstraat 44, zodat Frieda regelmatig contact met haar vader kon onderhouden.
Ary richtte in 1898 de Eerste Particuliere Muziekschool en Conservatorium op, met violist Simon van Adelberg, concertmeester van de Nederlandse Opera. De school werd ingericht aan de Weteringschans, tegenover het Rijksmuseum, verhuisde eerst naar de Johannes Verhulststraat en in 1917 voorgoed naar de Watergraafsmeer, waar hij werd geleid door Ary’s achterneef Daniël Belinfante, viool- en pianospelende telg uit een muzikaal diamantslijpers gezin.
Trio met cellist Henri Bosmans
Ary Belinfante en Simon Adelberg, die in de Van de Veldestraat woonde, kenden elkaar van een trio dat ze hadden gevormd met cellist Henri Bosmans, die echter in 1896 op jonge leeftijd was overleden. Hij was recent gehuwd met pianiste Sara Benedicts met wie hij maar één kind kreeg: Henriëtte. Zij zou de bekendste componiste van Nederland zou worden (zie deel 2 van dit verhaal).
Hij stierf echter al een jaar na haar geboorte.
Toen Henriëtte in 1914 achttien jaar was, ging ze op kamers wonen op Johannes Verhulststraat 72, maar bleef ze pianoles volgen bij haar moeder, die was verhuisd naar Bartholomeus Ruloffsstraat 11.
In 1922 kwam Jettie een paar huizen verder te wonen, op nummer 1. Dat jaar kreeg ze een relatie met de negen jaar jongere Frieda Belinfante en schreef ze twee celloconcerten voor haar. Deze concerten werden uitgevoerd in het Concertgebouw. Met fluitist Johan Feltkamp traden ze op als het Amsterdamsch Trio.
In 1925 trok Frieda bij Jettie in en twee jaar later gingen ze samenwonen op de Saxen Weimarlaan. Toen de relatie in 1929 stukliep, verhuisde Jettie naar Hendrik Jacobszstraat 2. In 1934 verloofde ze zich met violist Francis Koene, maar tot een huwelijk kwam het niet, omdat hij een jaar later overleed na een hersenoperatie. Ze componeerde negen jaar niet.
volgende week het vervolg van dit verhaal
* Over het bijzondere leven van Frieda Belinfante, als dirigent, verzetsstrijder en emigrant naar de VS schreef haar biografe Toni Boumans twee uitvoerige artikelen in De Vrijdagavond:
deel 1: Over haar achtergrond, muziekpraktijk en verzetswerk
deel 2: Over Frieda’s deelname aan de verzetsgroep rond Willem Arondéus en Gerrit van der Veen en emigratie naar de VS.
De Cultuuratlas van Amsterdam Oud-Zuid is te bestellen bij uitgever Tijd/Ruimte
Geef als eerste een reactie