Duitse klarinettist speelt de (joodse) sterren van de hemel

Jewish Jazz 4

portret een zingende Mirjam van Dam

Gary Feingold organiseert culturele zondagen in De Hallen in Amsterdam, met optredens van bv een Arabisch-Turks koor, Black Pride day, Flamenco-dag, Moderne dans en ga zo maar door.

Feingold is een voormalige professioneel danser en al weer enige tijd directeur van de Stichting KunstenDialoog. Hij is een (joodse) ondernemer die mensen verbindt. 

Als het aan hem ligt werken alle mensen samen en wordt de ‘inclusieve samenleving’ een feit. Hij vroeg mij te zingen in zijn project Jewish Jazz, dat ik nu (als corona het toelaat) samen met een band met veel plezier uitvoer.

Gary Feingold (foto: website KunstenDialoog)

Aan het begin bestond de band uit louter joodse musici. Gary vroeg wat joodse muzikanten die hij kende, en die vroegen op hun beurt weer joodse musici die zij kenden. Door omstandigheden vonden er een paar wisselingen plaats in bandbezetting. Nu bestaat de band uit mensen van verschillende komaf, maar allen met liefde voor jazz en zijn geschiedenis. 

Ik merk dat dit een beter uitgangspunt is dan het selecteren van musici met een joodse achtergrond. Natuurlijk zou in theorie hun affiniteit met het onderwerp ‘van nature’ groter kunnen zijn, maar in de praktijk bleek dat niet persé zo te zijn: de één bleek meer geïnteresseerd te zijn in Arabische muziek, de ander meer in Free Jazz. 

Toen ik een Duitse saxofonist eens vroeg mee te spelen, vroeg hij voorzichtig of dat wel kon, een Duitser in een joods project, in verband met de Tweede Wereldoorlogs-gevoeligheid in Nederland. Ik vond zijn besef van de geschiedenis en zijn inlevingsvermogen voor de wellicht getraumatiseerde oudere joden in ons publiek roerend en realiseerde me daardoor dat het selecteren van mensen op veel niveaus kan plaatsvinden. Maar dat kan snel een naar bijsmaakje krijgen. Dat smaakje had ik in het begin een beetje, maar ben ik nu kwijt. Een goede band hoeft niet te bestaan uit mensen met dezelfde komaf, maar bestaat uit goede musici die elkaar aardig vinden of elkaar in elk geval tijdens het spelen aanvoelen en goed naar elkaar luisteren. Ongeacht kleur of afkomst. En die Duitse klarinettist speelde de (joodse) sterren van de hemel! Zo zijn er nog honderden voorbeelden te vinden in de muziek van musici die een bepaald genre spelen alsof ze erin geboren zijn, maar dat toch echt niet zijn.

Zo zong Billie Holiday overtuigend My Yiddische momme:

Nina Simone zingt Eretz Zavat Chalav U’dvash:

Cab Calloway swingt in het Jiddisch, met een knipoog:

Omgekeerd hoop ik dat ik als Hollandse zangeres een goede vertolker ben van zwarte Amerikaanse muziek.

Gelukkig zei Ella Fitzgerald ooit: “It isn’t where you come from, it’s where you going that counts.”


Speellijst Jewish Jazz

Maart 2022

10/03/2022 :: Jewish Jazz Apollo First, Amsterdam – kleine bezetting
23/03/2022 :: Jewish Jazz De Kring, Amsterdam

Mei 2022

01/05/2022 :: Jewish Jazz  Theater de Meervaart, Amsterdam
04/05/2022 :: Door de nacht klinkt een lied Roode bioscoop, Amsterdam, 21:00 uur (na de herdenking)
05/05/2022 ::
Jewish Jazz Bullekerk Concertzaal, Zaandam
08/05/2022 :: Door de nacht klinkt een lied Theater Posa, Lelystad, aanvang 16:00 uur

17/05/2022 ::  Jewish Jazz  Verhalenhuis Haarlem, aanvang 14:00 uur

22/05/2022 ::  Jewish Jazz  Verhalenhuis Haarlem, aanvang 15:00 uur

Juni 2022

18/06/2022 :: Jewish Jazz, Theater Posa, Lelystad

September 2022

11/09/2022 :: Jewish Jazz Jass Ohne Gleichen, Göttingen

Over Mirjam van Dam 12 Artikelen
Mirjam Davida van Dam (Amsterdam, 22 april 1970) is jazzzangeres, koordirigent en zangdocent. Zij is vaste zangeres bij The Happy Feet Orchestra en The Jewish Jazz Band, en zingt met vocal group FourVoices. Zij maakte vele voorstellingen waaronder How to get rid of Bette Midler, Ella (over het leven van Ella Fitzgerald) en Dead Singers Society (over het leven van Billie Holiday, Etta James, Judy Garland, Janis Joplin, Whitney Houston en Amy Winehouse). Zij co-produceerde twee voorstellingen over muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog: Door de nacht klinkt een lied (over Conny Stuart, Jetty Paerl en Jetty Cantor) en Hoor de vrouwen zingen (over Gisela Söhnlein, Hetty Voûte, Lotty Huffener-Veffer en David Koker). Mirjam van Dam is de dochter van Rozette Kats (1942, vakgroepsecretaresse bij de UvA), oud-bestuurslid van de Stichting Sobibor en gastspreker voor Herinneringscentrum Westerbork. In 2023 sprak Kats names de Holocaust-overlevenden in de Bondsdag in Berlijn, waarover Mirjam in deze krant verslag deed. Mirjams vader was Alfred Raoul van Dam (1928-1990), leraar Nederlands en voordrachtskunstenaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*