Stel je voor hoe het voelt om opgesloten te zitten in een Hamas Tunnel. Nog steeds zitten er 59 gegijzelden vast in Gaza. Onschuldige burgers die niets met politiek te maken hadden.
In Gaza is meer dan achthonderd kilometer aan tunnels gevonden. Speciaal gebouwd om wapens te smokkelen en gegijzelden gevangen te houden. Gebouwd met geld dat bedoeld was om Gaza op te bouwen.
Wat zou jij doen als jouw zus, vader of kind daar werd vastgehouden? Of groter, hoe zou Israël hebben moeten reageren? Dat er zo veel burgerslachtoffers zijn gevallen, heeft er alles mee te maken dat Hamas hun wapenarsenalen, schuilplaatsen bewust gebouwd hebben onder scholen, ziekenhuizen en in woonwijken.
Tentoonstelling
Na de moord op haar neefje heeft beeldend kunstenaar Rachel Meijler een tentoonstelling gecreëerd om de wereld te vertellen over de menselijke kant van dit conflict en vooral op dit moment de dialoog aan te gaan.
De kunstinstallatie van Meijler – een replica van een Hamas Tunnel – probeert je te laten ervaren hoe het is om in zo’n tunnel gevangen gehouden te worden en daar te moeten verblijven.
“Het doel van deze tentoonstelling is en blijft om door middel van deze ervaring met elkaar in dialoog te kunnen gaan; een dialoog met oog voor het leed van onschuldige burgers aan beide kanten van het conflict,” benadrukt Rachel Meijler.
“Oplossingen zijn alleen via een dialoog te bereiken, hoe moeilijk ook.”
Op donderdag 3 april zal Meijler met deze boodschap voor het Maagdenhuis staan van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze locatie is geen toeval. Recent heeft de UvA besloten om de banden met de Hebrew University in Jerusalem te verbreken. Niet alleen een slechte stap waarmee de UvA toegeeft aan de druk van activisten die in plaats van dialoog juist voor zwart-wit denken staan.
Inclusieve universiteit
En treurig genoeg om in de slechtste academische traditie geen dialoog over deze stap aan te gaan met het bestuur van de Hebrew University.
Bovendien is de Hebrew University nu net de inclusiefste plek waar in deze moeilijke tijden de dialoog tussen Joden en moslims in ere wordt gehouden. Twintig procent van de studenten van de Hebrew University is Palestijn. Tel daar de overige moslims, christenen en seculieren bij op en je komt tot ca. twintig procent. Juist deze universiteit zorgt er actief voor dat iedereen, ongeacht afkomst, met elkaar in gesprek blijft gaan.
Israëlische wetenschappers zijn niet verantwoordelijk voor de oorlog. Integendeel, zij behoren tot de belangrijkste stemmen die kunnen helpen de situatie begrijpen, oplossingen te vinden en vooral ook kritische vragen te stellen richting de huidige Israëlische regering. Vergeten wordt vaak dat iedere week in alle grote(re) steden in Israël bijna een half miljoen mensen de straat op gaan om te protesteren tegen deze Israëlische regering.
Dat was al het geval vóór de bewuste 7 oktober.
Dialoog met UvA
Met deze openbare tentoonstelling over de Tunnels in Gaza willen de initiatiefnemers de dialoog in ere te houden met studenten, docenten en bestuur van de UvA.
Een open dialoog over het leed van de burgers. Maar zeker ook over het belang van het onderhouden van banden met gesprekspartners als de Hebrew University. Partners die van levensbelang zijn om nieuwe perspectieven te ontwikkelen.
Donderdag 3 april 2025 van 14.00-17.00 uur Spui tegenover het Maagdenhuis, Amsterdam
Nawoord, donderdag 3 april, 18 uur
Het bestuur van de UvA heeft zich helaas niet laten zien. Wel enkele medewerkers. Met hen zijn prima gesprekken gevoerd, ook zonder het op verschillende punten eens te zijn. Met hen is de dialoog geslaagd te noemen.
Er was veel belangstelling om de Tunnel daadwerkelijk te bezoeken en daarover informatie te vergaren en gesprekken aan te gaan.
Er waren ook een twintigtal pro-Palestina demonstranten, die geen toestemming hadden op deze plaats te demonstreren. Het bleef bij lawaai maken waardoor geen gesprek mogelijk was. De politie trad de-escalerend op.
Op zeker moment vond er een belaging plaats door demonstranten naar begeleiders van de Tunnel. Toen twee (bekende hardcore demonstranten) de Israëlische vlag op de trap van het Maagdenhuis de Israëlische vlag wilden verbranden, werden ze met enige drang door de politie verwijderd.
Verder werd de truck nog met graffiti ‘behandeld.’ Maar al met al een geslaagd project.
cover: de truck waarin kunstenaar Rachel Meijler een Gaza-tunnel bouwde. Foto met dank aan de organisatie.
Wat goed dat de Hamas tunnel donderdag op het Spui staat….spannend ook.
Ik hoop echt dat het gaat lukken om de dialoog met de UVA weer aan te gaan.
Succes….