‘Wie luistert weet wat.’ Dat is de nieuwste slogan van de NPO radio om mensen te prikkelen naar het nieuws te luisteren.
Ik werd donderdagochtend opgeschrikt door een bericht van CNN dat Russische raketten/en of vliegtuigen Oeman (of Uman) hebben gebombardeerd. De nieuwslezer van CNN vroeg zich af wat de Russen bezielden een bekend en geliefd Joods bedevaartsoord aan te vallen. ‘Daar zijn toch geen militaire objectieven,’ voegde hij er aan toe.
In Oeman ligt het graf van de in 1810 overleden rabbijn Nachman.
Niet zomaar een rabbijn maar een vereerde rabbijn, de stichter van de Chasiddische Breslow beweging. Voor de aanhangers van deze beweging is de rabbijn een heilige. Vandaar dat tienduizenden Chassidiem Rosh Hashana bij het graf van de rabbijn vieren. Oeman is een begrip in Israel. In 2010, de tweehonderdste sterfdag van rabbijn Nachman kwamen zeventigduizend aanhangers van Breslow naar Oeman om die verjaardag, als dierbare herinnering aan hem, te vieren.
Zou het graf door Russische granaten zijn beschadigd?
Aanvankelijk had Israel geen andere keus dan zijn neutraliteit tussen de VS en Rusland te bewaren.
Israel is voor zijn veiligheid afhankelijk van Washington, maar moet rekening houden met Russische belangen in Syrië. Raketaanvallen op wapenleveranties aan Hezbollah, via Syrische grondgebied worden door Israel met Rusland gecoördineerd. Dat gebeurde zelfs donderdagochtend nog toen de Russische invasie in volle gang was.
Het Russische ministerie van buitenlandse zaken reageerde snel en verklaarde bits dat de Hoogvlakte van Golan Syrisch grondgebied is en Israëlische plannen daar nog meer nederzettingen te plaatsen illegaal zijn.
Israëls keuze voor het Westen wordt in het rancuneuze Kremlin niet gewaardeerd.
====
wat achtergrond info van de redactie
Oeman (Oekraïens: Умань, [ˈumɑɲ]) is een stad ten zuiden van Kiev richting Moldavië. De stad heeft een kleine 100.000 inwoners. Tot de Tweede Wereldoorlog had Oeman een grote Joodse gemeenschap. De 17.000 Joodse inwoners werden door de Duitsers om het leven gebracht.
Chassidische Joden in Oeman
In Oeman stierf in 1810 Nachman van Breslov, de rebbe van de chassidische Breslov-beweging. Zijn graf wordt jaarlijks met Rosj Hasjana bezocht door een toenemend aantal pelgrims, veelal uit Israël. In 2010, het tweehonderdste sterfjaar van de rebbe, waren dat er rond de 50.000. Het waren zowel chassidische als seculiere zoekers naar spititualiteit, zo schrijft Yuval Avivi in Al-Monitor, blad met achtergrondartikelen over het Midden Oosten, zie Al Monitor.
cover: beeld: de Rebbe Na’hman van Breslev uit het Franstalige blad Tsidkat Eliaou
Grote ramp is dat de Breslauer Chassidim noodgedwongen bij hun echtgenotes moeten blijven op Rosj Hasjana…..
Elke oorlog is een gemiste kans op vrede, een mislukte poging door overleg en begrip tot elkaar te komen. De oorlog in de Oekraïne was conflict in wording, in Amerika werd door experts (1) gewaarschuwd, dat de gestage uitbreiding van de Amerikaanse invloedssfeer in Oost-Europa vroeg of laat tot een conflict met Rusland zou leiden. De geschiedenis leert dat waarschuwende stemmen zelden gehoord noch begrepen worden.
Nu, wat eertijds slechts een duistere analyse-voorspelling van geopolitieke machtsverhoudingen was, dagelijkse werkelijkheid in de Oekraïne geworden, zie je onvermijdelijk het verschijnsel van propaganda ontstaan, om de gemoederen aan een kant te krijgen.
Toen de TV toren in Kiev werd beschoten werd daar meteen aantoegevoegd dat het Babi Yar holocaust monument was beschadigd, een bericht dat klakkeloos overal werd herhaald, al gauw bleek uit tv beelden van de omgeving van het monument dat niets beschadigd was, maar het duurde nog enige dagen voor dat expliciet werd vermeld (3), ook de bewering dat Uman was gebombadeerd, was een half bericht, er was gevochten in de omgeving, foto’s genomen vanaf het graf van de Alte Rebbe lieten rookpluimen aan de horizon zien (4).
Dat oorlog een woord is voor menselijke ellende en lijden dat je niemand toewenst, lijkt vanzelfsprekend, maar evenwichtige berichtgeving over een oorlog ook, want in elke oorlog zie je het verschijnsel dat mensen elkaar demoniseren, waardoor haat eerder toeneemt dan afneemt.
1. https://youtu.be/JrMiSQAGOS4
Why is Ukraine the West Fault? Featuring John Mearsheimer, the R. Wendell professor in Political Science and co-director of the program on International Security Policy at the University of Chicago, lecture september 2015
2. https://www.theamericanconservative.com/articles/the-causes-of-the-war/
3. https://www.timesofisrael.com/babyn-yar-memorial-wasnt-hit-but-zelensky-finds-tool-to-rally-jews/
4. https://collive.com/hundreds-find-shelter-at-alter-rebbes-ohel-in-ukraine/
@ Robbert Schrover:
De oorlog in Oekraïne is niets meer dan expansiedrift van het Kremlin.
Oekraïne was vóór de invasie van Rusland zeer welvarend & groeide enorm hard.
Dat weet ik uit de eerste hand. Zelf ken ik Oekraïne sinds 2014.
Drogmotivaties zoals bijvoorbeeld “uitbreiding van de Navo” of “in Oekraïne zijn nazi’s” worden gebruikt om dit ordinair verlangen van het Kremlin daadwerkelijk te verhullen.
Men moet man en paard noemen & niet meegaan in het narratief van het Kremlin.
Het is niets meer dan een kunstmatig gecreëerd conflict door het Kremlin met bovengenoemd motief. Duizenden mensen sterven moedwillig om aspiraties van het Kremlin te bevredigen. Dieptriest voor alle slachtoffers.