Israelische spionagetechniek en de high tech vrede met Soenitische landen

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

Wat was het belang van een aantal Soeni-landen vredesbanden met Israël aan te knopen?

Tijdens dit proces, mede aangezwengeld door oud-president Donald Trump, zeiden politici en schreven journalisten dat angst voor Iran de drijfveer was van de plotselinge diplomatieke sympathie voor de Joodse staat.

Dat is begrijpelijk, maar het is ook naïef er zo over te denken. Ik heb een andere verklaring voor deze op zichzelf belangrijke ontwikkeling in het Midden-Oosten.

Ik noem het ‘hightech vrede’. De onstuitbare, geniale ontwikkeling van de Israëlische hightech, op militair en civiel gebied, heeft de Arabische leiders hongerig gemaakt naar hoogwaardige Israelische hightech producten. Waarom zouden ze de anti-Israëlische en pro-Palestijnse sympathie anders negeren?

De laatste dagen bleek dat een Israëlisch hightech product in staat is door een formidabele afstandstechniek mobiele telefoons en computers te hacken dat wil zeggen te lezen en te infiltreren. Waarom zou een Arabische koning of dictator het niet prettig vinden met dit product zijn vijanden te bespioneren en te controleren?

Daardoor heeft de diplomatieke toenadering, van Israël met een aantal Arabische landen het karakter van bescherming van de macht, het onderdrukken en/of uitschakelen van politieke vijanden om maar wat te noemen.

Dat een Israëlische hightech firma dit ‘wapen’ ontwikkelde, begrijp ik wel. Met deze nieuwe techniek kan Israël zijn Palestijnse vijanden volgen, maar ook Iraanse leiders op grote afstand in de gaten houden. Het moet een nachtmerrie voor Israëls vijanden zijn dat ze dag en nacht door de Mossad kunnen worden bespioneerd.

Of hebben ze al tegenmaatregelen getroffen? De telefoons weggegooid en Chinese producten gekocht?

De belangrijkste internationale media wijden pagina’s aan dit Israëlische wonderproduct en stelden de vraag waarom Israël dit product exporteerde naar dictorariale regimes.

Wereldleiders als de Franse president Macron zouden door de Marokkaanse geheime dienst met behulp van de oorspronkelijke Israëlische spionagetechniek zijn afgeluisterd. Er zouden ook moorden mee zijn voorbereid onder ander die van de Saoedische journalist Khashoggi door de geheime dienst van Saoedie-Arabië.

En nog veel meer?

Waarom heeft Israel geen rem gezet op de export van dit product?

Omdat er veel geld mee te verdienen valt natuurlijk, maar ook omdat het tot toenadering heeft geleid tussen Israel en sommige Arabische landen. Voor wat het waard is als je weet of kunt bedenken dat het voor koningen, sheiks en dictators een middel is om oppositie de kop in de drukken. 

Heeft Israel een morele grens overschreden? Een vraag die internationaal in de lucht hangt. 

Is een bakker verantwoordelijk wie zijn broodjes eet? Natuurlijk wel als hij er vergif in heeft gedaan.

Over Salomon Bouman 189 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*