Hoe komt het dat onder bejubelde schrijvers van fictie de (ex-) advocaten zo goed vertegenwoordigd zijn?
Die vraag kwam bij mij op toen ik het nieuwste boek van Robert Pollack Vandaag is geen dag voor Verraad in handen kreeg dat binnenkort zal verschijnen.
Het eerste hoofdstuk zoomt in op actievoerder Alex. Op het Monumentenplein zijn hevige rellen uitgebroken. Er wordt actie gevoerd door een partij die veel weg heeft van de PVV. Die partij heeft een monsterverbond gesloten met de Socialistische Unie, de partij van de actievoerder.
De volgende scène is een kamer in het Stadsziekenhuis waar advocaat Werner van Sterken aan het bijkomen is van een zware buikoperatie. Van Sterken wordt beschreven als een cynische, typische Zuidas-advocaat. Zelf noemt hij zich ‘een schoonmaker van maatschappelijk vuil.’
Tegenovergestelde meningen
Van Sterken heeft in het ziekenhuis een kamergenoot, de oudere kunstschilder Rien Scherven. Beide mannen hebben een zware buikoperatie ondergaan. Beiden zijn ook, ondanks maatschappelijk succes, eenzaam en krijgen weinig bezoek.
Van Sterken en Scherven houden er diametraal tegenovergestelde meningen op na. Kunstschilder Scherven is communist ‘net als Picasso’. Hij is openlijk een aanhanger van de radicale activist en een pleitbezorger van de revolutie.
Advocaat van Sterken wil dat de orde zo snel mogelijk wordt hersteld. De temperatuur tussen de twee kamergenoten loopt behoorlijk op. Ondertussen escaleert het geweld op straat en moet het ziekenhuis steeds meer gewonden opvangen.
Pollack heeft de research zeer serieus genomen. Als het boek op een derde is, zijn we bekend met alle ins en outs van complexe buikoperaties en katheters. En het geweld buiten het ziekenhuis neemt toe terwijl de advocaat en de kunstschilder bijkomen van de operatie.
De revolutionairen zijn aan de winnende hand, totale chaos lijkt uit te breken. Het land is op weg naar de dictatuur. Overal worden winkels geplunderd en auto’s in de fik gestoken. En dat dwingt Van Sterken tot een opmerkelijke stap.
Succesvol advocaat
Rob Polak (1960, schrijversnaam Pollack) komt uit een Joods niet-religieus gezin en studeerde in Amsterdam en New York.
Na bijna vijfentwintig jaar in de advocatuur koos hij voor het schrijverschap. Naast Pollack zijn er voorbeelden ten over van advocaten die deze stap wagen: John Grisham, Scott Turow, Liad Shoham, Ferdinand von Schirach en onze eigen Gerard Spong en Gert-Jan Koops. En Wolfgang Goethe had een graad in de rechtsgeleerdheid …
Auteur Robert Pollack was als Rob Polak partner bij een internationaal advocatenkantoor. Hij adviseerde als parlementair advocaat de Tweede Kamer onder meer bij de vernieuwing van de Wet op de parlementaire enquête. Hij werkte bij het Gerechtshof Den Haag en was voorzitter van de Ethische Codecommissie voor Musea. Ook was Polak betrokken bij processen over geroofde kunst van joodse eigenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Taak en De Vier Elementen
In 2019 debuteerde Pollack met De Taak. Het boek werd in 2020 genomineerd voor De Gouden Strop, de belangrijkste prijs voor Nederlandse spannende literatuur, geen geringe prestatie.
Zijn tweede boek De Vier Elementen verscheen in 2021 en heeft roofkunst als thema. Het is van meet af aan duidelijk dat Pollack verstand heeft van dit onderwerp. Het is een goed geschreven pageturner. Zelf heb ik het boek recent met veel plezier herlezen.
Net als in zijn vorige boeken zijn de karakters in Vandaag is geen dag voor Verraad levensecht. En hoe tegengesteld ook: er ontstaat toch een band tussen beide antagonisten.
Spoiler alert: het open einde is in deze context zeer op zijn plaats. De slotpassage is beeldschoon.
Actualiteit
Dit boek raakt de actualiteit: kijk hoe in steeds meer landen autocratische regeringen opkomen en hoe in Nederland en buurland Duitsland extreem rechtse partijen steeds meer de overhand krijgen.
Vandaag is geen dag voor Verraad van Robert Pollack verschijnt 22 mei bij uitgeverij AmboAnthos
cover: deel omslag Vandaag is geen dag voor verraad, met dank aan AmboAnthos
Geef als eerste een reactie