Geef niet te snel op, blijf zoeken

Emoena - vervolg

Hindoe tempel Den Haag

Afgelopen maandag brachten wij in het kader van de levensbeschouwelijke diversiteit een  bezoek aan een Hindoe tempel in Den Haag. De beleving van een on-site visit, werd ons geleerd, geeft zoveel meer dan alleen een tekst of een boek thuis op de bank. Alle zintuigen worden geprikkeld, een theorie die deze dag geheel werd waargemaakt. 

De tempel staat stevig op een ruim plein in de Spoorwijk, niet ver van het centrum. Bij binnenkomst word je overvallen door pracht en praal van kleurige beelden die bij mij onmiddellijk herinneringen opriepen aan heerlijke vakanties op Sri Lanka en in India. 

Wij werden gastvrij en vriendelijk ontvangen in een zaaltje aan de zijkant van het gebouw. Een plek waar zeventiger jaren architectuur, powerpoint en muurschilderingen harmonisch bij elkaar kwamen.

cognitieve denken

In de dialoog is de functie van taal van onmiskenbaar groot belang. Het cognitieve denken staat daarbij centraal. Maar binnen elke levensbeschouwing speelt ook het lichamelijke, het fysieke doen, een belangrijke rol. Denk aan de rituele handelingen, aan geuren, aan reiniging, aan offers. Aan de ene kant zeer aansprekend en ook in het Jodendom neemt het doen een centrale plaats in maar tegelijkertijd roept het bij mij de vraag op of het volk van het boek niet teveel in het cognitieve is blijven steken.

De Hindoe tempel prikkelde veel van onze zintuigen. Meer dan in een doorsnee sjoel. Aan één kant van de gebedsruimte bevond zich een volle en kleurige opstelling van beelden en andere zaken.

incarnaties

De Pandit, de zeer vriendelijke en sympathieke voorganger, vertelde ons over de verschillende verhalen die aan de beelden verbonden zijn. Maar vanwege mijn te geringe basiskennis en zijn snelle spreken, heb ik het meeste niet in mij op kunnen nemen.

Twee dingen zijn wel blijven hangen. De incarnaties die een belangrijke rol spelen binnen het hindoeïsme zijn bedoeld om de wereld steeds opnieuw te herstellen. Als Kalkin verschijnt, maakt hij een einde aan het tijdperk Kali Yuga, dat is het huidige tijdperk. Kalkin zal met een vlammend zwaard op een paard aan de hemel verschijnen.

Dat deed mij onmiddellijk denken aan onze eigen Messiaanse verwachting. Ook de Messias zal de wereld komen herstellen. Iemand uit het geslacht van Koning David zal op een ezel de komst van de Messias aankondigen. Dus waar het Hindoeïsme een paard inzet komen de Joden met een ezel. What is the difference ?

heilige muis

Het is de God Ganeesha, mijn favoriete beeld in het Hindoeïsme, die op een muis rijdt. Maar waarom een muis? Een muis gaat zoeken en blijft zoeken tot hij echt overal is geweest. Een belangrijke les deze maandag, geef niet te snel op, blijf zoeken.


foto’s Ralph Levie

Over Ralph Levie 23 Artikelen
In 1955 geboren in de Mediene, in het dorp Dieren waar hij zich inzette voor de renovatie van het lokale sjoeltje. Hij studeerde andragologie aan de UvA en theater in Parijs en Brussel. Hij werkte 18 jaar bij het Joods Historisch Museum. Startte in 2012 zijn eigen bedrijf &Lev voor advies en ondersteuning bij fondsenwerving. Joodse humor houdt hem op de been en via dialoog zoekt hij contact met de ander.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*