Pinchas is mijn naam, het Joodse alternatief voor Peter

Vrijdenkers #14

Logo Vrijdenkers beeld Françoise Nick
beeld: Françoise Nick

Deze week heet ik Pinchas op LinkedIn. Pinchas was de achterneef van Mosjé en een belangrijke leider die een grote plaag wist te beëindigen. Zo gaat het verhaal in Tenach althans. Of het feitelijk juist is of niet, ik denk dat we op dit moment allemaal een beetje Pinchas nodig hebben. We zijn allemaal toe aan de beëindiging van die vreselijke ‘pandemieplaag’. 

Pinchas heb ik verzonnen als alternatief voor Peter, want de Joodse identiteit valt te vaak tussen wal en schip als het land het over diversiteit en inclusiviteit heeft. Daar word ik een beetje moe van, want wat dragen we gigantisch veel bij aan de maatschappij. 

CEO’s die Peter heten

Er is een campagne in gang gezet door Women Inc voor meer bewustzijn voor het volgende: in Nederland zijn er meer CEO’s die Peter heten dan CEO’s die vrouw zijn, blijkt uit recent onderzoek. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in besluitvormende posities en hebben hiermee een stuk minder invloed dan mannen (met soms The Voice Of Holland perikelen als gevolg). Tijd om hier verandering in te brengen – voor de vrouwen die het ambiëren. Niets moet. Alles kan. 

Vrouwen kunnen tussen 24 januari en 28 januari 2022 hun voornaam via sociale media veranderen in Peter en mannen in Petra.

feminiene waarden

Een paar percentages uit het onderzoek:

  • Slechts 12% van de raad van bestuur van beursgenoteerde bedrijven is vrouw.
  • Binnen de universiteiten is nog geen kwart van de hoogleraren vrouw.
  • Het Nederlandse parlement bestaat maar voor 39% uit vrouwen.
  • Bij de honderd grootste bedrijven van Nederland is slechts 14% van de algemeen directeuren vrouw.
  • De subtop van grote bedrijven bestaat voor 28% uit vrouwen.

Dan de voordelen van 50% vrouw in besluitvormende posities en een meer gelijke verdeling:

  • Meerdere perspectieven zorgen voor een beter afgewogen besluit.
  • Organisaties die een afspiegeling zijn van maatschappij dragen bij aan het bestrijden van sociale ongelijkheid en aan het verminderen van vooroordelen over bepaalde groepen in de samenleving.
  • Feminiene waarden spelen een steeds grotere rol binnen effectief leiderschap. Leiders met feminiene kwaliteiten als empathie, samenwerking en risicovermijding zijn onmisbaar voor teams die goed willen functioneren in de huidige samenleving.
  • Aandacht besteden aan representatie en doorstroom levert financiële winst op: bedrijven die met meer genderdiversiteit in leidinggevende functies maken meer winst dat bedrijven met minder genderdiversiteit.

Nogmaals, niets moet.

“De grote genieën hebben hun autoriteit, glans, grootheid, glorie en roem en hebben geen enkele behoefte aan hoge wereldlijke posities die hun niets zeggen. Zij worden niet met de ogen maar met de geest gezien en dat is genoeg.”

Dat zei de Franse filosoof Blaise Pascal eeuwen geleden al eens. Alles kan. Daar moeten we zaken echt anders voor in gaan richten.

Mensen kunnen hier de materialen vinden voor de campagne #MijnNaamIsPeter en #MijnNaamIsPetra. Verdere uitleg, ook met #MeToo en de kwestie van The Voice Of Holland is niet meer nodig lijkt mij. Vanzelfsprekend is een awareness campagne niet voldoende. Maar uiten en spiegelen, is zeker wat waard. Zie bijvoorbeeld hoeveel eenheid er ontstaat doordat mensen zaken met elkaar delen.

wat een week en wat een puinhoop

Over The Voice Of Holland gesproken, mijn zaterdaggedachten over de seksschandalen legde ik vast in wat content. Mijn hemel, wat een week en wat een puinhoop. Ontkenning, slachtoffers de schuld geven, machtsstructuren, dekmantels, proberen te redden wat er te redden valt en meer.

Er zijn twee groepen mensen in de media en kunsten, namelijk de pure kunstenaars met dromen en ambities die hun werk naar de wereld moeten brengen en niet anders kunnen. En er zijn narcistische mensen die een spelletje schaken spelen, anderen gebruiken of kopiëren en er alles aan doen om macht, geld en roem te krijgen. Dat zie je ook terug bij The Voice Of Holland.

blijf eigenaar van jezelf

Wat je ook doet in het leven, blijf eigenaar van jezelf, je talent en de manier waarop je werkt. Tegelijkertijd kan de samenleving intelligenter en bewuster worden van het concept ‘succes’. Malcolm Gladwell, journalist bij de New York Times legt dit heel goed uit. Wat de markt als succes beschouwt, is niet altijd echt succes en bestaat uit allerlei aspecten die een fenomeen ‘succes’ kunnen voorspellen. 

Daarbij bestaat er helemaal geen hiërarchie. Dit is misschien moeilijk te begrijpen. Taken en rollen kunnen worden verdeeld. Toch zijn mensen en hun talenten niet hiërarchisch. Het grootste compliment dat je je baas, manager, leiderschapsteam of wat dan ook kunt geven, is om ze niet als zodanig te behandelen. Want alleen dan kan je eerlijkheid, kwaliteit, integriteit enzovoort bieden.

Over Dina-Perla Portnaar 17 Artikelen
Dina-Perla is schrijver, spreker, trainer en adviseur. Ze houdt van de combinatie van diep, vrij en kritisch denken en verhalen vertellen over moraal, ethiek en integriteit. De enige constante waar Dina-Perla sterk in gelooft, is menselijkheid, de vrijheid om te kiezen en te delen.